Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Blagoslov konj na sončno štefanovo

Na lepo in sončno decembrsko popoldne se je pred gasilskim domom na Vrzdencu zbralo veliko ljubiteljev konj, ki so prijezdili na svojih štirinožnih prijateljih ali pa so jih ti pripeljali na vozovih in lepo negovanih zapravljivčkih. Vsekakor je to tradicionalni dogodek, ki nas spomni na tiste čase, ko je bil konj nepogrešljiva domača žival. Naši predniki si brez pomoči teh živali niso predstavljali življenja, tako nekako kot bi dandanes vse delo opravljali brez traktorjev ali pa če za vsakodnevne opravke ne bi mogli uporabljati avtomobilov.
Zbrane obiskovalce blagoslova konj na god svetega Štefana 26. decembra lani je pozdravil tudi župan Janko Prebil, za katerega je bila to ena od prvih uradnih slovesnosti po ponovni izvolitvi na župansko mesto. V svojem uvodnem pozdravu in nagovoru se je spomnil, kako je bil konj nekoč nepogrešljiv na kmetijah. "Brez njegove pomoči ni bilo napredka, konj je bil pomemben dejavnik, ki je človeku olajšal delo na polju, v gozdu, pri prevozih blaga in ljudi. Morda si mladi danes ne morejo več predstavljati, kako je to nekoč izgledalo, nekoliko starejši pa se tega še vedno dobro spomnimo. Danes kmet požene traktor v gozd, včasih pa je bilo treba vstati ob dveh ponoči, konju položiti v jasli seno ali deteljo, da je bil lahko zjutraj  pripravljen na delo na polju ali gozdu. Poleti so morala biti opravljena vsa dela do vročega opoldneva, drugače so živali preveč trpele zaradi vročine in nadležnega mrčesa. No, danes konji predstavljajo dodano ponudbo na kmetijah. Predvsem za jahanje ali športna tekmovanja ali pa preprosto za obuditev nostalgije. Še vedno je lepo pogledati konjsko vprego in se zapeljati na prijeten izlet z zapravljivčkom." Ob tem je župan vse navzoče spomnil tudi na praznični dan, saj smo praznovali že 27. dan samostojnosti in enotnosti odkar smo se Slovenci odločili, da želimo svojo samostojno državo: "Na ta dan smo Slovenci pokazali največjo enotnost v vsej svoji zgodovini. Zato vsem skupaj izrekam iskrene čestitke ob tem prazniku. Naj nam bo ta praznični čas tudi spodbuda, da ob tem, ko se staro leto poslavlja, najdemo pot do sočloveka, stopimo skupaj in težave ali nesoglasja rešujemo s sodelovanjem in dobro voljo. Le tako bomo na koncu zares uspešni." Temu voščilu se je pridružil tudi horjulski župnik in vrhniški dekan Janez Smrekar, ki je konje in njihove gospodarje tudi blagoslovil.

Blagoslov konj je tudi lepa priložnost za druženje ob toplem čaju ali kuhanem vinu, ki se v mrazu vedno prileže. Ob takšnih priložnostih lahko otroci spoznajo del naše preteklosti in izročila ter si od blizu ogledajo te plemenite živali. Lepo število obiskovalcev priča o tem, da naši kraji to potrebujejo in da imamo še vedno radi živali, ki so tako močno zaznamovale našo preteklost.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi