Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
2°C
-5°C
JUTRI
0°C
-2°C
Deli
2873

Aljaž Žvokelj, državni prvak v slikopleskarstvu

Na začetku februarja je na srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli v Kranju pod okriljem Obrtne zbornice Slovenije potekalo 2. državno tekmovanje Sloskills za slikopleskarje. Naslova državnega prvaka se je razveselil komaj 17-letni Aljaž Žvokelj iz Podolnice, ki ima slikopleskarstvo tako rekoč v krvi, saj je krenil po poti svojega očeta Klemena.

Tekmovalci so se na tekmovanju Sloskills pomerili v petih nalogah in morali v časovno omejenem roku kar najbolje opraviti z izzivi in konkurenti. Poleg pleskanja vratnega krila, vratnega podboja in okrasne letve so se pomerili še v polaganju tapet. Na koncu je sledila prosta tehnika, po nalogi v dizajnu, kompoziciji, tekstu in merilnih točkah pa je sledila še skrita hitrostna naloga.
Aljaž, sicer dijak 3. letnika kranjske šole, je na šolskih ocenjevanjih praktičnega pouka dosedaj nenehno dosegal izvrstne rezultate, zato ga je njegova profesorica praktičnega pouka, gospa Irena Lončar, spodbudila k prijavi na tekmovanje. Pod mentorstvom svojega očeta Klemena, s katerim v družinskem podjetju Domplesk sodeluje že tri leta, se je Aljaž skrbno pripravil na tekmovanje. V tej zmagi se skriva kar 500 ur dela in priprav, treninga hitrosti in natančnosti. Vsekakor pa Aljaža sedaj čaka še večji izziv. Septembra letos se bo namreč pomeril z evropsko elito na tekmovanju Euroskills v Budimpešti, ki velja za nekakšno olimpijado tehničnih poklicev. Kot člana slovenske reprezentance ga čakajo psihofizične priprave v nordijskem centru v Planici. Sam pravi, da mu je uspelo zmagati tudi zaradi dobre fizične pripravljenosti in natančnosti pri delu. Kljub temu da bo šele avgusta dopolnil 18 let in bo odšel na olimpijado poklicev kot eden mlajših predstavnikov, se ne boji konkurence iz Avstrije, Švice in Skandinavije, ki je najmočnejša s tekmovalci, ki so stari do 24 let. Zmaga doma mu pomeni potrditev in priznanje za dosedanje dobro delo, v mednarodno okolje gre pa predvsem po izkušnje in z željo, da osvoji nova znanja. Pri tem mu stojijo ob strani domači, ki ga na tej poti podpirajo in se ob tem zahvaljujejo tudi ravnateljici šole Nadi Šmid in profesorju Aninu Severju ter profesorici praktičnega pouka gospe Ireni Lončar, ki je Aljaža spodbudila k prijavi na tekmovanje. 

 

Peter Kavčič, fotografije: osebni arhiv Aljaža Žvoklja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!