Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Prostor načrtujmo skupaj

Občina Grosuplje pripravlja spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta (OPN), s katerimi želimo utrditi obstoječe in postaviti nove temelje prostorskega razvoja naše občine. OPN je temeljni prostorski akt, s katerim se načrtujejo investicijske namere in ki podaja osnovo za izvedbo le-teh. Osnovni namen sprememb in dopolnitev OPN je ustrezna vključitev razvojnih potreb in individualnih pobud, za kar bo potrebno izdelati ali dopolniti različne strokovne podlage in nadgraditi strateški in izvedbeni del veljavnega OPN. Hkrati bo potrebno OPN uskladiti z veljavno zakonodajo ter ga izboljšati na podlagi dosedanjih izkušenj.
 
Sodelavci na Občini Grosuplje in izvajalci SD OPN iz podjetja Locus d.o.o. želimo v postopek priprave sprememb in dopolnitev OPN vključiti vse ključne deležnike v prostoru ter zainteresirano javnost. S sodelovanjem želimo pridobiti pobude in dodatne predloge, ki bodo pripomogli k načrtovanju še bolj smiselnih in kakovostnejših temeljev nadaljnjega prostorskega razvoja občine in mesta.
 
V ta namen bo Občina Grosuplje organizirala javna posvetovanja, ki so predstavljena v nadaljevanju besedila ter v grafični shemi.
 
Proces priprave SD OPN bo potekal v okviru dveh postopkov: SD OPN 3 in SD OPN 4
 
Spremembe in dopolnitve OPN se načrtujejo v okviru dveh formalnih postopkov – SD OPN 3 in SD OPN 4. Postopek SD OPN 3 je v glavnem namenjen obravnavi in integraciji razvojnih pobud s področja prometa, gospodarstva, kmetijstva, družbenih dejavnosti, turizma, športa ter vsebinam javnega interesa, drugi postopek pa je večinoma namenjen usklajevanju z individualnimi potrebami občanov. Celoten proces vključuje še izdelavo strokovnih podlag. Izdelanih je že vrsta strokovnih podlag kot so:
 
Poročilo o izhodiščnem (ničelnem) stanju prostora in prostorskem razvoju občine Grosuplje, Poročilo o kazalnikih spremljanja stanja v prostoru in prostorskega razvoja Občine Grosuplje, SP za prostorski razvoj in ohranjanje krajine, SP za poselitev in določitev ureditvenih območij naselij, Prometna študija za celotno občino s poudarkom na osrednjem delu občine, SP za umestitev obvoznice Grosuplje – študija variant, SP za okoljski vidik trase obvoznice Grosuplje, Ekonomska študija obvoznice Grosuplje.
 
V postopku so naslednje strokovne podlage: SP za usmerjanje poselitve za naselji Grosuplje in Šmarje – Sap, Urbanistična zasnova (UZ) za naselji Grosuplje in Šmarje – Sap.
 
V skladu s prostorsko zakonodajo pa bo potrebno izdelati še nekatere strokovne podlage; med njimi SP za trajno varovana kmetijska zemljišča, Celovito presojo vplivov na okolje za SD OPN 3 in za SD OPN 4.
 
Oba postopka bosta prepletena s številnimi dejavnostmi obveščanja in vključevanja javnosti
 
Deležniki in zainteresirana javnost se bodo lahko vključevali že od zgodnje faze dalje. Poleg formalnih oblik vključevanja, ki jih narekuje zakonodaja (kot so npr. seznanitve in posvetovanja o osnutkih aktov in javne razgrnitve ter javne obravnave dopolnjenih osnutkov), se bo v tem procesu javnost lahko vključila tudi v pripravo strokovnih podlag, in sicer Urbanistične zasnove, Krajinske zasnove, Strokovnih podlag za razvoj poselitve. Prvi posvet bo pripravljen v okviru priprave vsebin Urbanistične zasnove.
 
Če bo potrebno, bodo deležniki in javnost poleg posvetovanj naslovljeni tudi z anketami in/ali drugimi oblikami pridobivanja mnenj in podatkov.
 
Obveščanje o procesu priprave SDOPN bo sprotno in temeljito
 
Ves čas priprave dokumentov bo javnost informirana preko sporočil za javnost, ki bodo objavljena na občinski spletni strani www.grosuplje.si/ (obvestila in objave/prostorski akti), v občinskem glasilu Grosupeljski odmevi, na občinskih družbenih omrežjih (FB) ter razposlana medijem, Radiu Zeleni val.  
 
Splošni kriteriji za presojo pobud bodo javno objavljeni.
 
Želje in pričakovanja  glede sodelovanja deležnikov in javnosti   
 
Spoštovane občanke in občani, pomembni deležniki v prostoru,
 
sodelavci na Občini Grosuplje in izvajalci SD OPN iz podjetja Locus d.o.o. si želimo plodnega in konstruktivnega sodelovanja z vsemi zainteresiranimi. Le vključujoč proces bo omogočil uresničitev našega skupnega cilja –  to so kakovostni prostorski akti, ki bodo koristni za današnje generacije in hkrati za prihodnji družbeni, gospodarski ter okoljski razvoj naše skupnosti.
 
Tiste, ki se boste vključili v posvetovanja, vabimo, da se z vsebinami dobro seznanite, zahtevate dodatna pojasnila, če bodo nejasnosti, in da v razpravah aktivno prispevate svoja mnenja ter predloge. Želimo, da strpno prisluhnete ostalim udeležencem v razpravah, tudi kadar z njimi ne delite enakih pogledov. In nenazadnje - da svoja razmišljanja usmerjate v oblikovanje dobrih rešitev za celotno skupnost, čeprav bi včasih to zahtevalo, da bi morali zasebne interese postaviti nekoliko na stran in prednost podeliti javnemu interesu.
 
V naših javnih razpravah bomo gotovo naleteli tudi na razhajanja. Takrat bomo poiskali najmanjše skupne imenovalce in jih z dogovarjanjem krepili do čim bolj optimalnih rešitev za blaginjo vseh. Pri tem bo pomembno, da vsi sodelujoči ostanemo zavezani strpnemu in produktivnemu dialogu.
 
Računamo na vas in se veselimo sodelovanja z vami.
 
Za lažje razumevanje procesa priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta SD OPN 3 in SD OPN 4 prilagamo shemo časovnice.
 
Urad za prostor
Občina Grosuplje

Oglejte si tudi