Na 10. festivalu potic v Preboldu, ki je potekal v petek in v soboto, je bilo razstavljenih okrog 100 različnih potic, med njimi tudi potica velikanka, ki se bo potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. To potico je spekel Andrej Voh s kmetije Podpečan v Galiciji. Peka potice pa je v sredo potekala v eni izmed pekarn v Šempetru v Savinjski dolini.
Kot je povedal Voh, so za potico velikanko porabili 10 kilogramov gladke in tri kilograme ostre moke, 10 kilogramov orehov, 70 jajc, devet litrov mleka, po tri kilograme sladkorja in masla, štiri kilograme rozin in 40 dekagramov kvasa. Priprava in peka potice pa je trajala okoli štiri ure.
Voh je tudi dejal, da so prijavo za Guinnessovo knjigo rekordov že dobili potrjeno. "Zdaj upamo, da bo potica res dovolj zanimiva, da bo prišla v to knjigo," pravi Voh.
Poudaril je, da mu ne gre za postavljanje rekorda, temveč želi svet opozoriti na čudovito sladico, ki jo pripravljamo v Sloveniji, in to je edina pot, da jo celemu svetu tudi predstavi.
Model za potico velikanko je naredil Boštjan Dobovšek iz Žalne pri Grosupljem.
Vir / Avtor: STA



