Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Zdravstveni dom Grosuplje se bo povečal

Predstavitev projekta gradnje prizidka

Prizidek bo obsegal 8 splošnih ambulant, urinski in hematološki laboratorij, službo nujne medicinske pomoči, garažo, tehnične prostore in povezovalni hodnik. Dostop gibalno oviranim v vse objekte bo omogočen z dvigali.


Zdravstveni dom Grosuplje, ki se nahaja v dveh ločenih objektih, funkcionalno, prostorsko in organizacijsko ne zadošča več potrebam zdravstvene oskrbe Grosupljega in okolice. Zaradi vzpostavitve boljše oskrbe se predvideva dograditev prizidka z novimi splošnimi ambulantami in prostori za nujno medicinsko pomoč, ki so sedaj od glavne enote zdravstvenega doma dislocirani.

 

Nov prizidek k zdravstvenemu domu se bo zgradil vzdolž hriba, desno od zdravstvenega doma. Nova stavba bo obsegala pritličje in prvo nadstropje, z dvema starima objektoma pa jo bo povezoval stekleni povezovalni hodnik oziroma lobby, ki bo hkrati predstavljal tudi novi glavni vhod. Novi povezovalni hodnik bo vse tri objekte lepo povezoval v zaključeno celoto, hkrati pa definiral tudi dve javni površini.

 

Javni površini, ki bosta tvorili sedaj manjkajoči zunanji prostor, sta zasnovani kot zazelenjeni urbani ploščadi, namenjeni pešcem in ena tudi dostopu do urgence. Prva je zasnovana kot vhodni trg, preko katerega obiskovalci dostopajo do novega glavnega vhoda. Vhodni trg je oblikovan kot tlakovana ploščad z zazelenitvijo, osrednji poudarek pa je na ploščadi na sredini, zazelenjeni z drevesi, ki bo služila kot obračališče za reševalna vozila s pacienti in obenem kot klop za obiskovalce. Druga javna površina na drugi strani lobbyja bo služila kot interni atrij oz. vrt, namenjen obiskovalcem in osebju. Vrt bo peščen in zasajen s skupinami dreves, na peščeni površini je predvidena tudi postavitev urbanih elementov, klopi in stolov za posedanje.

Obe urbani ploščadi skupaj s steklenim povezovalnim lobbyjem naj bi s prepoznavnim in izvirnim oblikovnim pristopom povezali celotno območje med objekti v enoten, prelivajoči se zunanji prostor.

 

Prizidek bo obsegal 8 splošnih ambulant, urinski in hematološki laboratorij, službo nujne medicinske pomoči, garažo, tehnične prostore in povezovalni hodnik. Dostop gibalno oviranim v vse objekte bo omogočen z dvigali.

 

Zasnova objekta predvideva upoštevanje načel trajnostne in energijsko varčne gradnje. Pri tem sta pomembni tudi sama umestitev objekta in orientacija. Umestitev pritličnega dela v teren omogoča boljšo toplotno zaščito, medtem ko orientacija na jugovzhod omogoča dobro osončenje in je primerna za namestitev sončnih in toplotnih kolektorjev.

 

Izhodišče pri zasnovi mirujočega prometa je zagotovitev čim večjega števila parkirnih mest zaradi velike prometne obremenjenosti, ki jo prinaša lokacija, odmaknjena od sredstev javnega prevoza.

Skupno število parkirnih mest bo 110. Od teh je 73 parkirnih mest predvidenih na zunanjem parkirišču in 37  v garaži. Od vseh parkirnih mest jih bo 6 namenjenih gibalno oviranim, 4 za reševalna vozila v ločeni garaži in 2 parkirni mesti za taksi službo.

 

Novi prizidek bo skupaj z zunanjo ureditvijo in novo ureditvijo parkirišč tvoril sodobno zasnovan in prepoznavno oblikovan sklop, ki bo z vsemi že obstoječimi programi tvoril novo funkcionalno zaokroženo območje zdravstvenih dejavnosti.

 

Zasnovan je na način, da se zagotovi dovolj parkirnih mest, preprosta gradnja pa bo omogočala dovolj cenovno ugodne rešitve in tudi kasnejšo nadgradnjo ob hkratni odstranitvi starejših funkcionalno manj ustreznih obstoječih objektov.

 

Preobraženo območje zdravstvenega doma naj bi s svojo podobo dolgoročno postalo sodoben in funkcionalno kvaliteten del centralnih mestnih dejavnosti, ki bo omogočal tako splošne zdravstvene storitve kot tudi možnost dodatnih zdravstvenih programov.

 

Več si lahko preberete in ogledate na spodnji povezavi.

Vir: http://www.grosuplje.si/predstavitev-projekta-gradnje-prizidka-k-zdravstvenemu-domu-grosuplje.html

Oglejte si tudi