Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

PODELITEV NAGRAD ZVEZE KULTURNIH DRUŠTEV GROSUPLJE 2019

V sredo, 6. februarja 2019, je v Kulturnem domu Grosuplje potekala svečana podelitev nagrad Zveze kulturnih društev Grosuplje. Prireditve so se udeležili župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednica ZKD Grosuplje Majda Fajdiga, pa seveda nagrajenci, nominiranci in drugi člani ZKD Grosuplje ter mnogi tisti, ki sta jim kultura in umetnost v veselje in užitek.

Na prireditvi, ki je potekala pred bližajočim se slovenskim kulturnim praznikom, sta zbrane nagovorila župan dr. Peter Verlič in predsednica ZKD Grosuplje Majda Fajdiga.

Župan dr. Peter Verlič je ob robu slovenskega kulturnega praznika v svojem nagovoru izpostavil pomen našega slovenskega jezika. Meni, da je prav slovenščina tista, ki je nas Slovence umestila kot narod. Živeli smo pod različnimi ureditvami, pod različnimi državami, a ta naša lepa dvojina, ki lahko reče, da se ljubiva, ostaja. In smo eni redkih. Dejal je, da nas je le dva milijona, a smo ostali, ostajamo in bomo ostali. Potrebovali pa smo še tisto piko na i, da smo postali država Slovenija, da smo ponosni člani Evropske unije in da se slovenščina sliši po vseh institucijah.

Župan se je ob prazniku spomnil tudi našega velikega pesnika dr. Franceta Prešerna, za katerega je dejal, da verjame, da so se s tem, ko smo postali samostojna država, ko smo vstopili v Evropsko unijo, izsanjale tudi njegove sanje. Ob tem pa smo lahko ponosni, da je naš največji pesnik kot majhen deček nekaj časa živel pri svojem stricu župniku na Kopanju. In to moramo še glasneje povedati najprej našim občankam in občanom, potem seveda tudi vsem Slovencem in pa tudi vsemu svetu.

Župan se je ob tej priložnosti vsem kulturnicam in kulturnikom, ljubiteljem kulture lepo zahvalil, da nam večkrat popestrijo naše dogodke, prireditve, in da to delajo v svojem prostem času. »Res hvala lepa vsem, ki svoj prosti čas namenjate za to, da nam je toplo pri srcu in pri duši,« je še dejal, ob tem pa še dodal, da si bomo prizadevali, da bomo v Grosupljem kar se da hitro prišli tudi do nove kulturne dvorane in nove glasbene šole.

Predsednica ZKD Grosuplje Majda Fajdiga nam je zaupala, da ljubiteljska kultura širom Slovenije in tudi v naši občini deluje že 5. desetletje. Seveda s podporo Občine Grosuplje in množično vključitvijo vseh generacij v različnih sekcijah, od petja, plesa, igre. Povedala je še, da se tukaj združuje ena velika in močna energija, kar jih tudi notranje in duhovno napolnjuje. Prav tako jim daje tudi tisto moč, ki jo potrebujejo za zahtevne delovne naloge in pa tudi kakšne težke življenjske situacije.

Nagrajenci ZKD Grosuplje pa so tisti, ki se še posebej žrtvujejo in izkažejo s svojim delom, požrtvovalnostjo, prizadevnostjo, za kar jim grejo iskrene čestitke.

ZKD Grosuplje vsaki dve leti podeli nagradi posamezniku in skupini za izjemne dosežke ustvarjalnega in poustvarjalnega dela na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti za vsa področja ljubiteljskega delovanja: gledališko, glasbeno, likovno, filmsko, folklorno, literarno, založniško in multimedijsko, za kulturno vzgojo in izobraževanje, raziskovalno delo, strokovno svetovalno, organizacijsko, mentorsko delo ter ohranjanje kulturne dediščine.

Nagrado Zveze kulturnih društev Grosuplje za skupino je tokrat prejel ŽENSKI PEVSKI ZBOR BISER KULTURNEGA DRUŠTVA LOTOS GROSUPLJE.

Zbor, ustanovljen oktobra 2002, je prvo sezono vodil zborovodja Dean Zavašnik, naslednjo sezono zborovodkinja Polona Štrubelj. Od začetka je zbor dosegal na območnih revijah uvrstitev na regijski nivo, leta 2008 kot mešani pevski zbor Corbis, ki se je uvrstil na regionalno raven revij v kategoriji mešanih zborov.

V sezoni 2009/2010 je vodenje prevzela zborovodkinja mag. Manica Habjanič Gabršek. Pod njenim vodstvom so pevke osvojile še zahtevnejši program s poudarkom na pesmih tujih avtorjev in na črnski duhovni glasbi, ki so ga uspešno izvedle tako v okviru revij kot tudi na samostojnih koncertih. Občina Grosuplje je zboru podelila bronasto občinsko priznanje.

Od septembra 2011 je zbor vodila Ana Erčulj, pod njenim vodstvom je bil zbor leta 2017 prvič predlagan na državni nivo. V letu 2012 je zbor začel gostovati v tujini. V Vatikanu in Rimu je maja 2012 predstavil Pentacost Concert, kombinacijo sakralnih in slovenskih pesmi. Leta 2013 so pevke gostovale v  Dalmaciji (Split, Trogir, Hvar, Vela Luka) s štirimi koncerti oziroma dvema tematikama: dva  sakralna koncerta in dva koncerta s tematiko različnih priredb slovenskih ljudskih pesmi. V letu 2014 je zbor pripomogel k uspešnemu skupnemu ZKD koncertu 40 zimzelenih in začel z rednimi vsakoletnimi  gostovanji pri zamejskih Slovencih v Italiji in v Avstriji.  Leta 2015 je zbor nastopal na petih zelo obiskanih dogodkih v Bruslju.

Oktobra 2017 je vodenje prevzel Fernado Pablo Mejias. Februarja 2018 je bil zbor na območni reviji v Šentvidu pri Stični predlagan za državni nivo, kjer je zmagal in nastopil na sklepni prireditvi kot najboljši zbor Osrednjeslovenske regije.

Zbor od ustanovitve deluje na lokalnem in državnem nivoju, nastopa tudi v tujini na protokolarnih prireditvah. Čeprav zbor sestavljajo pevke – amaterke – le-te skušajo vzdrževati kar najbolj profesionalen odnos do dela, kar je pripeljalo do cilja ubranega petja in visokokvalitetne izvedbe. Poglavitni namen delovanja zbora je druženje in soustvarjanje kulturnega ter družabnega življenja v občini ter prepoznavnost v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Vzpostavljeni so stiki z zamejskimi Slovenci v Italiji in v Avstriji, pri katerih zbor gostuje že 5. leto, letos pa so bili navezani stiki z obmejnimi pokrajinami. Tudi za leto  2019 je v planu gostovanje v tujini.

Društvo trenutno sodeluje v mednarodnem projektu povezovanja občin RECOV, v preteklosti pa s Schola cantorum Umjetničke akademije Split in drugimi kulturnimi društvi ter JSKD v Sloveniji, saj vsako leto izvede več koncertov. V grosupeljski občini je bil zbor pobudnik prireditve Pod lipo v okviru praznovanja Dneva državnosti. Prav tako zbor od prvega leta prepeva na prireditvi Tabor pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in ima priznanje za 15-letno udeležbo sodelovanja.

Zbor je bil  šestnajstkrat na območnih revijah predlagan na regionalni nivo, v letih 2017 in 2018 pa na državni. Novembra se je udeležil regijskega tematskega koncerta odraslih pevskih zasedb Osrednjeslovenske regije Sozvočenja 2018, ki je potekal v Trbovljah.

S tematsko zaokroženim sporedom, petjem in dodelanim odrskim nastopom je prepričal strokovno komisijo in bil kot najboljši izbran za nastop na sklepni prireditvi Sozvočenj 2018, ki je decembra potekala v Slovenski filharmoniji. To je trenutno največji uspeh zborov ZKD Grosuplje in Občine Grosuplje.

Nagrado Zveze kulturnih društev Grosuplje za posameznika pa je tokrat prejela MOJCA INTIHAR.

Mojca Intihar je bila rojena na Gortini na Koroškem. Šolanje je zaključila na Pedagoški akademiji za glasbo v Mariboru. Diplomirala je tudi na visoki šoli za organizacijo dela.

Leta 1970 je začela poučevati glasbeno vzgojo na Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje, kjer je vodila otroški in mladinski pevski zbor. Zbor je dosegel več uspehov; nastopil je na republiškem tekmovanju v Zagorju, na območni reviji v Šmarju - Sapu je bil izbran za najboljši zbor. 

Leta 1972 je Mojca Intihar prevzela vodenje moškega Okteta Grosuplje, ki se je sčasoma povečal v Komorni zbor, nato v Moški pevski zbor Grosuplje (18 pevcev), ki ga je vodila 14 let. Nastopali so na revijah in več let na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Leta 1975 je bil ustanovljen Dekliški sekstet, ki je prerasel v Dekliški oktet, ki je nastopil tudi na Madžarskem. Njihov nastop je leta 1976 posnela tudi TV Ljubljana. Po večletni prekinitvi so pevke Dekliškega okteta leta 2002 začele prepevati v povečanem sestavu z novim imenom Viva Vox. Moški zbor Grosuplje in Dekliški oktet sta večkrat nastopila tudi v Mešanem zboru Grosuplje. Mojca Intihar je vodila tudi Ženski pevski zbor Grosuplje, ki je nastopal na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Januarja 1998 je bil ustanovljen Ženski pevski zbor Lastovke, v katerem pojejo samo upokojenke in sicer že 21 let. Tudi Lastovke so nastopale na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, kjer je Mojca Intihar dirigirala združenim ženskim pevskim zborom. Leta 2009 so Lastovke pele na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani, leta 2014 pa so bile na območni reviji pevskih zborov občine Grosuplje izbrane za nastop na regijski ravni. Leta 2016 so nastopale na slavnostni akademiji ob 25. letnici Demokratske stranke upokojencev Slovenije v Arboretumu Volčji Potok.

Lastovke so nastopale na vseh območnih revijah odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin občine Grosuplje. Leta 2008 so prejele Jurčičevo priznanje, priznanje občine Grosuplje s srebrnim znakom pa v letu 2013. Lastovke so prejele veliko priznanj in zahval. Skupno so do konca leta 2018 imele 35 koncertov in 356 nastopov.

Mojca Intihar je s svojim več kot petdesetletnim delom, tako na vzgojnem, kot tudi na izvedbenem področju zaznamovala več generacij pevcev in pevk in s tem pripomogla k širjenju zborovskega petja tako v občini Grosuplje kot tudi širše.

Svečanost je pospremil bogat kulturni program, ki so ga za to priložnost pripravili naši kulturnice in kulturniki.

V dramatizaciji odlomkov iz Adamičeve knjige Smeh v džungli so nam predstavili predvsem njegove zgodnejše spomine, ki segajo v njegova fantovska leta v domačem kraju, povode za odhod v Ameriko, vtise ob prihodu na Ellis Island, kamor so morali priti vsi priseljenci, ki so hoteli vstopiti v ZDA, do njegovega boksarskega sorojaka, in službe raznašalca časopisov, pa tudi njegovo razmišljanje o doprinosu Slovanov k razvoju Združenih držav.

Scenarij in režijo je prevzel Jan Pirnat, sodelovali pa so Gledališče ggNeNi, Gledališče Hiša, Baletne skupine TeGIBlo, vse KD Teater Grosuplje, Ženski pevski zbor Biser, KD Lotos Grosuplje, Combo zasedba Big banda Grosuplje, Mladinska folklorna skupina KD Franceta Prešerna Račna, Gledališka skupina KD sv. Mihaela Grosuplje in Luka Gluvič. Prireditev sta povezovala Teja Pirnat in Lovrenc Škoda.

Foto in video: Brane Petrovič
Več fotografij iz prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Oglejte si tudi