Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Otvoritev prenovljene ceste v Žalni

16. aprila smo pri Domu sv. Lovrenca slovesno predali namenu prenovljeno cesto v Žalni, od podružnične šole pa do železniške postaje.

Slovesnega dogodka so se udeležili župan dr. Peter Verlič, podžupana Janez Pintar in Matjaž Trontelj, direktorica občinske uprave Zdenka Grozde, občinski svetnice in svetniki, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman, župnik Andrej Šink, župan sosednje občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, podžupan sosednje občine Škofljica Boris Zupančič, drugi gostje, krajanke in krajani Žalne. Na dogodku nas je s svojo prisotnostjo v še vedno domači Žalni počastil tudi poslanec Državnega zbora RS Janez Janša.

Zbrane na dogodku je pozdravila predsednica krajevne skupnosti Danijela Pirman, ob tej priložnosti sta nas nato nagovorila župan dr. Peter Verlič in poslanec Janez Janša.

Predsednica krajevne skupnosti Danijela Pirman je povedala, da novozgrajena infrastruktura ni samo zaključen gradbeni projekt, je lep primer tega, kaj lahko storimo s povezovanjem in sodelovanjem. Je odraz naših medsebojnih odnosov in dokaz, da tam, kjer je volja, je tudi pot. »Sadove skupnega dela že lahko vsakodnevno uživamo. Obnovljena cesta in novozgrajena javna infrastruktura bo prispevala k bolj udobnemu bivanju, večji varnosti v prometu in nenazadnje tako lepo prenovljena podoba kraja prijazno pozdravlja tudi vse obiskovalce,« je dejala.

Posebej vesela je, da se je dogodka udeležil tudi poslanec Janez Janša, ki se dobro zaveda pomena uspešne lokalne skupnosti, saj se je vedno zavzemal za razvoj občin in za ohranjanje slovenskega podeželja. Za uspešno dokončanje projekta pa se je ob tej priložnosti posebej lepo zahvalila tudi županu dr. Petru Verliču, direktorici občinske uprave Zdenki Grozde in vodji urada za komunalno infrastrukturo Poloni Verbič. Hvala tudi izvajalcem del za kvalitetno izvedena dela, pa tudi krajanom, ki so s svojim prostovoljnim in požrtvovalnim delom pripomogli k uresničitvi zadanih načrtov.    

»Zelo sem vesel. Občina Grosuplje je s tem projektom pridobila novih 770 m urejenega cestišča, nov enostranski pločnik, dve avtobusni postajališči, prehod, javno razsvetljavo,« je zbrane nagovoril župan dr. Peter Verlič. »770 m se ne sliši veliko, ko gledamo v merilu občine, kaj šele Slovenije, ampak ko pogledamo Žalno, pa vidimo, da je to res en lep projekt, ki pa ni rezultat prizadevanja samo občine, ampak tudi krajevne skupnosti,« je dejal.

Župan je še povedal, da se s projekti trudimo iti lepo po vrsti in z njimi slediti tudi celostni prometni strategiji občine, da bi bilo čim več cest urejenih tako, da bodo kolesarji vozili in pešci hodili izven vozišča varno. »Kot tudi tukaj. Da bodo poti do šole, pa do železniške postaje varne.«

Nove pridobitve v Žalni je vesel tudi poslanec Janez Janša. »Hvala vsem, ki ste k temu prispevali, krajanom, ki ste izpogajali, občini, ki je prisluhnila.« Povedal je, da je napredek v Žalni lepo viden, pa tudi po vsej občini Grosuplje. »V zadnjih 10 letih se ta hiter korak razvoja vidi in čuti povsod.« Kot je še dodal, je Občina Grosuplje ena tistih slovenskih občin, ki ne vlaga samo v svoje središče, v center, ampak po vseh krajih, po vseh krajevnih skupnostih. In to je tisti pravi pristop.

Sicer pa so ljudje tisti, ki najbolj vejo, kaj v kraju potrebujejo. So stvari, ki ne stanejo tako veliko, pa lahko bistveno izboljšajo kvaliteto življenja za zelo veliko ljudi. »Naloga nas, ki smo bodisi v Državnem zboru, bodisi v vladi, včasih tudi v kakšni Evropski instituciji pa je, da zagotovimo čim več kisika za to, da lokalna samouprava lahko funkcionira,« je med drugim še povedal.

Slovenija je razvita kot je in relativno stabilna predvsem zaradi dveh faktorjev, eden je slovensko gospodarstvo, drugi pa je lokalna samouprava. Sam, kot tudi njegova stranka, si je tako vedno prizadeval, da bi bile povprečnine občin čim višje, saj vejo, da bo tako denar dobro porabljen.

»Vsem želim, da novo pridobitev uporabljate udobno in varno. In da ste enako zagnani tudi ko bo šlo za prihodnje projekte, ki jih še potrebujete

Sledil je slovesen prerez traku, pri katerem se je predsednici krajevne skupnosti, županu in poslancu pridružila tudi direktorica občinske uprave Zdenka Grozde. Župnik Andrej Šink pa je prenovljeno cesto tudi blagoslovil.

Z glasbenimi nastopi so dogodek popestrili Moški pevski zbor Samorastnik in učenci Podružnične šole Žalna. Prireditev je povezovala Maja Zajc Kalar.

Krajanke in krajani Žalne so se tako razveselili lepo prenovljene ceste, z novim pločnikom.

Rekonstrukcija ceste je potekala v dolžini cca 700 m, s širino vozišča 2 x 2,75 m, novozgrajeni enostranski pločnik pa je širine 1,5 m. Dela so obsegala tudi ureditev para avtobusnih postajališč s prehodom za pešce, rekonstrukcijo križišča pri železniški postaji ter ureditev javne razsvetljave.

Izvajalec del je bil podjetje Komunalne gradnje, d. o. o.. Pogodbena vrednost opravljenih del je znašala 620.570,45 EUR z DDV.

Oglejte si tudi