Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zakaj ni potice velikanke v Guinnessovi knjigi rekordov

Ker v letošnji izdaji Guinnessove knjige rekordov ni potice velikanke iz Prebolda, ki so jo aprila spekli v potičnici iz Žalne, so se pojavila razna ugibanja. Predsednica Društva podeželskih žena Prebold Danica Uplaznik je  za portal povedala, da je glavni organizator dogodka Andrej Voh  korektno poskrbel za oddajo materiala in je ocenjevanje  v teku, objavo v Guinnessovi knjigi rekordov pa lahko pričakujemo šele prihodnje leto. Po informacijah, ki so jih prejeli, take potice v omenjeni svetovni knjigi še ni, in če se v letošnjem letu ne bo še kdo bolj potrudil, bo potica iz Dobovškove potičnice drugo leto  zagotovo v njej

Ana Vatovec

 

 

 

 

Društvo podeželskih žena Prebold je zaprosilo v februarju 2013 Društvo keramikov za izdelavo lončene potičnice velikanke z namenom, da za velikonočne praznike spečejo potico velikanko in se potegujejo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.


Društvo keramikov je sprejelo izziv. Članom društva je skupaj z lončarjem gospodom Dobovškom  uspelo v 230 urah narediti lončeno potičnico velikanko, Oddaja in prevzem le-te je bil v kulturnem domu v Žalni, dne, 14. marca, članom društva podeželskih žena Prebold. Ker je gospod Dobovšek član Turistično naravo-varstvenega društva Boštanj, nas je zaprosil za pomoč pri organizaciji takoimenovane "primopredaje" lončene potičnice velikanke. Menim, da je to samo pozitivno, da si člani društva medseboj pomagamo, hkrati pa sodelujemo tudi z društvi iz druge regije.

V Preboldu so imeli letos že 10.festival potic, ki so ga želeli popestriti tudi s potico velikanko, kar jim je tudi uspelo. Spečena potica velikanka je merila v premeru 149 cm. Za testo in nadev le te so porabili: 10 kg moke, dodatno še 2 kg ostre za razvaljanje testa, 9 l mleka, 3 kg sladkorja, 3.5 kg masla, 9 kg orehov, nekaj kg rozin, rum...Zvito testo je v dolžino merilo 4.5 m.
Na festivalu so prikazali 96 potic in kolačev, pika na i pa je bila okusna potica velikanka, ki jo je naredil gospod Andrej Voh s svojimi pomočniki iz Društva podeželskih žena Prebold.
Že ob prevzemu potičnice velikanke je bila dvorana kulturnega doma v Žalni polna. Obiskovalci so si ogledali potičnico velikanko, na filmu spremljali tehnološki izziv in prisluhnili kulturnemu programu, ki je spremljal "primopredajo".
Prav tako je bila Športna dvorana v Preboldu, 22.03.2013, ko je bila otvoritev festivala, polna.
Dogodka sta bila odmevna, saj ju je predvajala tudi TV SLO 1. Sama razstava in prireditev je imela tudi letos dobrodelno noto, saj so ob koncu le-te, naslednji dan, potice in kolače razrezali in odpeljali v domove starejših občanov in jim polepšali praznične dni.

Lončena potičnica velikanka je last Društva podeželskih žena Prebold, ki je bilo hkrati tudi naročnik.
TND Boštanj je pomagalo gospodu Dobovšku samo pri predaji lončene potičnice velikanke.

 

Oglejte si tudi