Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V NACIONALNI PREVENTIVNI AKCIJI "POČASNEJE JE TUDI VARNEJE" SODELUJE TUDI OBČINA GROSUPLJE

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa je zato v ponedeljek, 1. aprila 2019, v sodelovanju s Policijo začela prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala vse do nedelje, 14. aprila 2019. Ponovili jo bodo še poleti, junija in avgusta. V preventivni akciji pa tudi tokrat sodeluje tudi naše medobčinsko redarstvo.

Aktivnosti Agencije, Policije in tudi našega redarstva so tako usmerjene v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, torej v informiranje in ozaveščanje s plakati, letaki, tudi knjižicami »Nekaj misli za povečanje varnosti v prometu«, izvaja pa se tudi poostren nadzor. V prvem dnevu radarskih meritev je bilo v naši občini na petih lokacijah zabeleženih kar 112 kršitev, največja izmerjena hitrost v naselju pa je znašala kar 88 km/h.

PREBERITE IN UPOŠTEVAJTE

  • Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).
  • Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.
  • Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.
  • Na avtocestah je hitrost pogosto povezana tudi s prekratko varnostno razdaljo med vozili.

Več o akciji: Počasneje je tudi varneje

Oglejte si tudi