Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

40. lovska strelska prireditev Pokal Ilove Gore

V nedeljo, 30. junija 2019, je Lovska družina Grosuplje na Ilovi Gori organizirala jubilejno že 40. lovsko strelsko tekmovanje za Pokal Ilove Gore, ki ga sami imenujejo tudi pokal oz. tekma za bukov list.

Pred pričetkom tekmovanja je zbrane tekmovalce pozdravil starešina Lovske družine Grosuplje Bojan Rakar, na povabilo pa se je odzval in zbrane na tem prazničnem dogodku pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič.

Starešina Bojan Rakar je ponosno povedal, da Lovska družina Grosuplje goji strelstvo že od samega začetka. V teh 40 letih so se menjale generacije tekmovalcev, v društvu pa so v vseh teh letih doživljali vzpone in padce. Tako so se srečevali z manjšimi uspehi, pa tudi s tistimi večjimi, pohvalijo se namreč lahko, da so bili med lovci in strelci iz Lovske družine Grosuplje tudi državni prvaki.

Sicer pa strelstvo za njih ni le šport, ampak veliko več. Za humano streljanje živali je varen in točen strel zelo pomemben.

Ob tej priložnosti je še povedal, da Lovska družina Grosuplje šteje 73 članov in pokriva 5.600 ha lovne površine. V skrbi za ravnovesje v naravi z odstrelom letno odvzamejo 200 srnjadi, 8 jelenjadi, 15 divjih prašičev, 100 lisic, 10 zajcev, 2 medveda in 300 fazanov. Opažajo pa, da se njihovo lovišče močno urbanizira, kot kaže, pa se temu prilagaja tudi divjad.

Župan dr. Peter Verlič pa je članom društva za organizacijo že 40. strelskega tekmovanja iskreno čestital. Povedal je, da na občini veliko delamo na projektih, da se investicijsko veliko dogaja, a kaj nam bi pomenile vse investicije, vsi objekti, če ne bi bilo ljudi, društev, življenja. In pomemben del tega so tudi naši lovci.

Župan je razmišljal, da lovce mnogi potrebujemo, ko se zgodijo napadi volkov, medvedov, a na drugi strani so ljudje, ki razmišljajo drugače in lovcem radi dajejo nek negativen prizvok. Sam ni takšnega mnenja. Meni, da so lovci za ohranjanje ravnovesja v naravi zelo pomembni. In ve, da so naši lovci odgovorni in da si vsi skupaj želimo ohranjati živalstvo, rastlinstvo, gozdove. »Ste zaščitniki narave in tudi živali,« je dejal ter vsem tekmovalcem ob tej priložnosti zaželel mirno roko in ostro oko.

Župan je nato sprožil prvi strel in s tem tekmovanje tudi uradno odprl. To je potekalo v več disciplinah, sledila pa je prava fešta, s hrano in pijačo.


Foto in video: Brane Petrovič

Fotogalerija

Oglejte si tudi