Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Velikonočna razstava Društva podeželskih žena Sončnica

Društvo podeželskih žena Sončnica,  v katerem  se družijo in ustvarjajo podeželske žene iz vseh krajevnih skupnosti  v občini Grosuplje,   je  v sredo,  20. marca,  že deveto leto zapored pripravilo razstavo velikonočnih jedi, ki  si jo še  lahko ogledate in tudi kakšno dobroto poskusite  do  petka, 22. marca  v stari Koščakovi hiši v  Mestni knjižnici Grosuplje.

Velikonočni  »žegn«  so včasih nosili v  veliki pleteni košari, saj je bilo na kmetih veliko  ust.  Vse kar vanj sodi,  je na dekorativen način  razstavljeno,  z vonjem po orehovi potici in prekajeni šunki .  Pleteni pehari  in  testene sklede so polne pirhov, obarvanih na naraven način, na največjem omizju pa kraljujejo pletenice, ki so  jih  podeželske žene  postavile  za glavni motiv letošnje razstave. Pletenice so oblikovale v črke in sestavile iz njih napis »DPŽ Sončnica«.

»Vsaka je spekla svojo črko, kar se vidi tudi iz napisa, saj so nekoliko različno oblikovane in zapečene,« razlaga nova predsednica društva  Tatjana Novljan iz Male Račne, ki v nadaljevanju pove, da je za razstavo peklo dvajset žensk. 

»Vsako leto izberemo drugi motiv, ki ga prikažemo.  Letos smo  v ospredje postavile  pletenice,« pripoveduje Tatjana Novljan, medtem ko si ogledujem  pečene ptičke, zajčke, piščančke in druge dobrote v kombinaciji s prvimi pomladnimi vejami in drugimi dekoracijami v velikonočnih aranžmajih.  

Društvo podeželskih žena Sončnica  deluje v Grosupljem  na Cesti na Krko poleg kmetijsko svetovalne službe. Vključeno je v Kmečko zvezo Slovenije, ki med drugim  vsako leto prireja kmečke igre. Udeležile so se jih že nekajkrat, letos bodo v Hrvatinih.  Drugače pa združujejo prijetno s koristnim v obliki različnih predavanj, tečajev, obiskov sejmov in še kaj bi se našlo.

Oglejte si tudi