Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Gradnja gasilskega doma v Škocjanu pri Turjaku

 

Člani PGD Škocjan pri Turjaku smo takoj po požaru na Veliko soboto, 7. aprila ob 4:35, pristopili k obnovi gasilskega doma. Pričeli smo z urejanjem potrebne dokumentacije in pridobivanjem sredstev. Izvedli smo akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov in lesa za strešno konstrukcijo, organizirali sečnjo in prevoz iz gozda na žago in gradbišče. Zbrali smo 120 m3 lesa. Za ostrešje smo kupili le žeblje in kritino. Nažagali pa smo še dovolj desk in plohov za oder v dvorani.


V ta namen smo organizirali in izvedli tudi več delovnih akcij. Ostanke starega gasilskega doma smo sami v celoti porušili ter s traktorji odpeljali ruševine. Sami z domačo tehniko smo izvedli tudi izkop gradbene jame in odvoz odvečnega materiala. Pri gradnji novega gasilskega doma poleg članov PGD sodelujejo tudi ostali krajani iz našega požarnega rajona. V  letu 2012 pa smo zelo uspešno izvedli tudi gasilsko veselico z ansamblom RUBIN, ki nam je med prvimi ponudil pomoč in nam na veselici igral zastonj.


Tudi s prostovoljnimi prispevki krajanov, gasilskih društev iz občine Grosuplje in vse Slovenije se je nabralo kar precej finančnih sredstev za nabavo materiala. S finančnimi sredstvi nam je prek GZ Grosuplje znatno pomagala tudi občina Grosuplje na čelu z županom dr. Petrom Verličem. Ne smemo pa pozabiti tudi zavarovalnice GRAWE, ki nam je od prvega trenutka brezpogojno in izredno korektno stala ob strani. 

V letošnjem letu smo uspeli gasilski dom postaviti pod streho in v grobem funkcionalno urediti garažo gasilskega doma. Zmontirali smo vsa okna in vhodna ter dvižna vrata. S prostovoljnim delom smo izvedli vodovodne in električne instalacije. V garaži smo že ometali stene in prebelili strop in stene. Do konca leta želimo zaključiti s funkcionalno ureditvijo gasilske garaže, urediti centralno ogrevanje in izdelati fasado objekta.


Poleg prostovoljnega dela pa nam za nadaljevanje gradnje manjka finančnih sredstev. Zato smo se v PGD Škocjan tudi letos odločili, da 27. julija 2013 izvedemo gasilsko veselico s srečelovom, na kateri bo igral ansambel RUBIN.


Še naprej pa računamo na prostovoljne prispevke, sponzorje in donatorje. Veseli smo vsake pomoči. Pa naj bo to v obliki materiala za gradnjo, lesa v gozdu na štoru, ki ga gasilci radi sami posekamo in pospravimo ali pa z denarnim prispevkom.


Nadaljevali bomo tudi s številnimi delovnimi akcijami. Vsa ta naša prizadevanja pa bi radi konec septembra letos okronali z otvoritvijo gasilskega doma in s praznovanjem 90-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Škocjan pri Turjaku


Martin Tomažin - predsednik PGD Škocjan

 

SLIKE

 - Škocjanski gasilski dom po požaru.

 - Škocjanski gasilski dom po požaru.

 - Tudi letošnja dokaj dolga zima je ovirala gradnjo.

 - Kljub temu so na gasilski dom že postavili streho …

- … in že za silo uredili garažne prostore.

 - Nov gasilski dom pa čaka še kar nekaj finalnih del znotraj in pročelje zunaj.

Oglejte si tudi