Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

4. DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE ŠUNKE V TESTU

Smo v predvelikonočnem času in v soboto, 16. marca 2019, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje že potekala tradicionalna, 4. Državna razstava in ocenjevanje šunke v testu. Šunka v testu je velikonočna jed, ki se pripravlja iz različnih vrst moke, pa tudi na več načinov. Različno pripravljene te okusne velikonočne jedi so bile na ogled ves dopoldan, popoldne pa je sledila tudi slovesna podelitev priznanj za najbolje pripravljene šunke v testu.

Zbrane na slovesnosti je lepo pozdravila predsednica Društva podeželskih žena Sončnica Tatjana Novljan. Dejala je, da se je prireditev že kar lepo prijela. »Šunke so resnično inovativne, vsako leto boljše, tudi dva moška tekmovalca imamo letos,« je dejala. Želi pa si, da bi še bolj zaživela, da bi bilo še več tekmovalcev in tudi še več obiskovalcev, saj gre za državno razstavo, državno tekmovanje. Ob tej priložnosti pa je vse nas povabila tudi že na velikonočno razstavo, ki jo vsako leto pred veliko nočjo pripravijo v naši knjižnici.

Tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule se je sprva vsem, ki so se potrudili, pripravili šunko v testu in jo prinesli v ocenjevanje, lepo zahvalila. Dejala je, da nam takšni dogodki lepo prikazujejo, kako skrbno društva podeželskih žena po vsej Sloveniji negujejo tradicijo naših babic in prababic. »Kajti šunka, kruh, to so bile v preteklosti le tiste dobrine, ki niso bile vsak dan na razpolago, tako kot so mogoče danes. Vseeno pa je prav, da se pripravam teh jedi posvetimo na tak način kot včasih, da v te izdelke vnesemo svojo ljubezen, svoj trud, svoje roke,« je dejala.

Vsem, ki so prinesli svoje velikonočne izdelke, šunke v testu, je čestital tudi župan dr. Peter Verlič. Prav tako grejo čestitke članicam Društva podeželskih žena Sončnica za odlično organizacijo. »To kar vidimo tukaj, to je naša tradicija. To so naše korenine. Tudi zaradi tega lahko rečemo, da smo ponosni, da smo Slovenci,« je dejal.

V naši občini smo ustanovili javni zavod Turizem Grosuplje in ena izmed njegovih nalog bo, da poskušamo to, kar že imamo tukaj, približati sprva našim občankam in občanom, pa seveda potem tudi širše. Skupaj z našim medobčinskim razvojnim centrom, katerega poglavitna naloga je pridobivanje evropskih sredstev, pa nam bo mogoče uspelo pridobiti tudi kakšen evro, da medse povabimo tudi sosede iz drugih dežel in držav. Zanimivo bi bilo videti, kakšne so te naše tradicije.

Župan je še dejal, da si želi, da bi te zlate roke, ki znajo napraviti tako šunko v testu, to znanje prenesle tudi na mlajše generacije. Mogoče tudi preko vrtcev, šol, skratka da bi se ta tradicija ohranjala naprej.

Na državnem tekmovanju šunke v testu je sodelovalo 25 udeležencev, 23 tekmovalk in 2 tekmovalca. Dvema je uspelo osvojiti prav vse točke. To sta bila Matevž Novak in Jože Senegačnik.

Prireditev sta s petjem in glasbo popestrila: Klara in Ernest, duo Tvoja glasba ter Moški pevski zbor Samorastnik.

Oglejte si tudi