Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

Obisk predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča

Občina Grosuplje je 10. oktobra gostila obisk predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča. Na sedežu občine sta ga sprejela župan dr. Peter Verlič in direktorica uprave Zdenka Grozde.

Predstavila sta mu večje projekte, predvidene v naši občini, osrednji del pogovora je bila izgradnja novega Kulturnega centra Grosuplje.

Razlog za odločitev za gradnjo kulturnega centra je prostorska stiska v obstoječem kulturnem domu, predvsem v glasbeni šoli, ki je trenutno na voljo kar štirim občinam. Nov kulturni center bo tako združeval vse kulturne dejavnosti znotraj kulturnega doma, omogočal kapacitete za vse večje in odmevnejše kulturne prireditve, prav tako pa bo nudil nove prostore glasbeni šoli. Umeščen bo med železniško in avtobusno postajo ter parkirno hišo; prav odlična strateška umestitev je tista, ki ga dela atraktivnega, dostopnega in dosegljivega ne le Grosuplju, ampak tudi širši regiji. 

»Gre za ključen projekt naše občine v naslednjih treh, štirih letih, ki bo pravzaprav predstavljal medgeneracijsko središče in stičišče za vse občanke in občane. Z njim bomo končno dobili pravi center Grosuplja,« je ob tem poudaril župan dr. Peter Verlič.

»Projekt kulturnega centra bo obsegal osrednjo dvorano s 500 sedeži, potem pa bo seveda v treh nadstropjih tudi popolnoma nova glasbena šola, ki bo lahko sprejela približno 300 učencev, poleg Grosuplja namreč naša glasbena šola pokriva tudi področje občin Ivančne Gorice, Dobrepolja in Škofljice. Prav tako bo del kulturnega centra namenjen medgeneracijskemu sodelovanju in pa druženju. V naši občini imamo tudi veliko pevskih zborov, različnih drugih kulturnih ustvarjalcev, močna pa je tudi folklora, in tukaj bi jim radi dali svoje mesto,« je še pojasnil.

V nadaljevanju je poudaril, da ima projekt poleg lokalne, regijske in nacionalne tudi širšo, evropsko dimenzijo. »Tu mimo namreč teče evropska pešpot E6, zato bi z novim centrom želeli omogočiti tudi nekakšen postanek vsem tistim, ki bodo to pešpot prehodili. Če jo bodo začeli na Finskem, bo zagotovo dobrodošlo, če se bodo lahko tukaj malo ustavili

Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je ob tej priložnosti izpostavil pomen dobro delujoče lokalne samouprave, ki je pomemben nosilec razvoja, kar je vidno na vsakem koraku, saj so občine v preteklih letih veliko investirale in močno zvišale kvaliteto življenja občank in občanov. Spomnil je na še neuresničeno ustavno določbo, ki veleva ustanovitev drugega nivoja lokalne samouprave, pokrajin. Dejal je, da Državni svet v tem mandatu nadaljuje s prizadevanjem za uvedbo pokrajin, za katere verjame, da jih Slovenija nujno potrebuje, kar so pokazale tudi zadnje vremenske ujme. Pokrajine bi namreč lahko prevzele naloge, ki jih tako država kot mnoge manjše občine več ne zmorejo optimalno opravljati: urejanje vodotokov, vodooskrbo, odvoz in obdelavo smeti, socialno varstvo, upravljanje regijskih bolnišnic, razvojne projekte ipd.

Sicer pa je projekt kulturnega centra podprl. Meni, da gre za pravo odločitev vodstva občine, center pa bi lahko bil širšega, regijskega pomena. »Bil sem tukaj tudi na prireditvi ob občinskem prazniku, kjer sem lahko občudoval, kako so občani Grosuplja kulturno izobraženi, različne pevske zbore, otroške, odrasle. In ta pestrost posameznikov bo lahko našla dom v tej stavbi. In seveda na kulturi narod obstane,« je še povedal.

Kot so še ugotovili, pa bi to lahko bilo tudi neko središče za upravljanje storitev in nalog pokrajine. Ustanovitev le teh podpirata tudi župan dr. Peter Verlič in direktorica uprave Zdenka Grozde.

V nadaljevanju obiska smo predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča povabili k vpisu v našo spominsko knjigo, ki jo hrani mestna knjižnica, s svojimi sodelavci pa si je ogledal tudi Pekarno Grosuplje, katere začetki delovanja segajo v leto 1951.

Jana Roštan

Oglejte si tudi