Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Novice iz Društva upokojencev Grosuplje

Pregled leta 2023
 
Za zaključek leta 2023 smo se člani Društva upokojencev Grosuplje srečali na prednovoletnem srečanju v Hotelu Grosuplje. Ob prijetni glasbi in hrani smo se poveselili in si zaželeli vse lepo in veliko zdravja v prihodnjem letu.
 
Na podlagi projekta  Zveze društev upokojencev Slovenije »Starejši za starejše« v društvu sodelujejo prostovoljci. Ti najpogosteje obiščejo starejše in z njimi opravijo krajše pogovore. Prostovoljke in prostovoljci se za svoje delo usposabljajo na rednih delovnih srečanjih, koordinatorica pa na rednih mesečnih srečanjih  z drugimi koordinatorji na območju osrednje slovenske regije. Rezultat dela prostovoljk in prostovoljcev je bil odličen.
 
Člane, ki so v lanskem letu izpolnili starost 80 let, smo odpeljali na ogled Muzeja krščanstva na Slovenskem v samostan Stična in srečanje končali z dobrim kosilom.
 
Naše pridne rokodelke vsako leto pripravijo razstavo v knjižnici in delavnice za otroke, tudi drugod po Sloveniji. Predstavile so se tudi na Brdu pri Kranju, sodelovale pri tehničnem delu v Osnovni šoli na Polici. Sodelovale so tudi na Festivalu Grosuplje v jeseni. V mesecu decembru pa so se udeležile rokodelskih delavnic v hotelu Delfin v Izoli.
 
V društvu delujejo športni programi za pikado, strelstvo in kolesarjenje. Pikadisti so se udeležili pokrajinskega tekmovanja in priredili meddruštveno tekmovanje. Tudi strelci so se udeležili pokrajinskega tekmovanja. S kolesarjenjem pa smo pričeli šele v lanskem letu in je udeležba bolj skromna. Enkrat tedensko se zberemo in odpeljemo proge, dolge tudi do 20 km.
 
V društvu deluje tudi zdravstvena dejavnost. V okviru preventivnega zdravstvenega varstva upokojene medicinske sestre opravljajo meritve krvnega tlaka, sladkorja, holesterola. Poleg opravljenih meritev nudijo določena navodila in napotila za nadaljnje zdravljenje. Namen programa je ozaveščanje o nujnosti povečane skrbi starejših za lastno zdravje in lažji dostop do zdravstvene ustanove.
 
Je pa bilo leto 2023 kar prijetno za naše člane. Imeli smo organizirane izlete z avtobusom v Lendavo z obiskom razglednega stolpa Vinarium, v mesecu maju smo obiskali Rogaško Slatino in si ogledali enega večjih muzejev na prostem v Sloveniji. Pot nas je na naslednji izlet popeljala  v zamejstvo, k našim rojakom v Rezijo. Doživeli smo lep sprejem v njihovem kulturnem centru in slišali njihovo govorico, glasbo ter zaplesali njihov značilni ples. Izlet v »neznano« pa nas je popeljal v tri zasavske doline Zagorje, Trbovlje, Hrastnik. V vabi Boben – Čeče so nam v zadružnem domu postregli s tipičnim knapovskim zajtrkom – FUNČTRC, ogledali smo si kratko veseloigro iz življenja knapov. Pot smo nadaljevali na grad Rajhenburg in si ogledali muzej.
 
Člani pa smo se družili tudi v času pustovanja in martinovanja. Martinovanje smo združili z ogledom Slakovega muzeja v Mirni Peči.
 
V okviru društva deluje tudi Zlati kotiček. Vsak prvi torek v mesecu od maja do septembra smo izpeljali projekt »Potujemo z vlakom«. Potovali smo v Radovljico, Kamnik, Novo mesto, Most na Soči in Višnjo Goro. Potovanja se je udeležilo kar veliko članov društva in tudi nečlani.
 
Vsi izleti in druženja so bili zanimivi, dobro obiskani in so minili v prijetnem vzdušju.
 
Prav za zaključek leta 2023 pa smo pripravili za vse naše člane skromna darila. Prostovoljke in prostovoljci so ta darila raznesli med člane s priloženim letnim koledarjem predvidenih dejavnosti Društva upokojencev Grosuplje za leto 2024.
 
Želimo si, da bi se tudi mlajši upokojenci odločili vstopiti v naše društvo, nam pomagali z novimi idejami in predlogi širiti dejavnost društva in med nas vnašati dobro voljo.

Predsednik DU
Drago Andročec


(vir: grosuplje.si)

Oglejte si tudi