Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Kako odpravite gibalne težave in bolečine?

Kako sedite trenutno pred računalnikom: sključeni,  s prekrižanimi nogami,  z nosom tik pred ekranom… ?  Ste utrujeni, pod stresom? Zavedajte  se že danes, da delate škodo svojemu zdravju!  Lahko ne  naredite nič in tako tvegate, da vas useka v križu, da boste potrebovali pomoč  pri oblačenju  zaradi boleče rame ali komolca, da bodo vaše noge boleče in otečene, ali še huje, da povečate tveganje za možgansko kap. Rešitev je v gibanju in zavestnem popravljanju grehov, ki jih delamo svojemu telesu in psihi. Za tistega, ki ne zna ali zmore sam ali že trpi zaradi težav, je izkušen fizioterapevt pravi naslov.

 

Danes je denar tisti, ki nas sili v akcijo in ima prednost pred vsem drugim, temu sledijo pričakovanja drugih ljudi, nazadnje, ko nam že zmanjka energije, pa smo na vrsti mi sami.  Skrb zase pa bi morala biti najbolj razumljiva stvar na svetu. A za to se morate odločiti  vi  in spremeniti igro, ki jo igrate.  Ko začnete skrbeti  za svoje zdravje, postavite sebe na prvo mesto, pravi  slovenska  promotorka  zdravja,  Blanka Koščak Tivadar, diplomirana fizioterapevtka z dvajsetletnimi izkušnjami, tudi predavateljica,  ki ima svoja znanja certificirana, podprta s številnimi usposabljanji doma in v tujini in trenutno pripravlja magistrsko nalogo.  

 

Kaj lahko za svoje zdravje naredite sami?

Se želite zbuditi brez bolečin,  polni energije, imeti moč in voljo za delo, veselje do življenja, biti produktivni,  sproti premagovati  stresne situacije, ne pa se s težavo  »vleči« skozi dan in zvečer omagati pred televizorjem, kot vreča krompirja?  Potrebovali boste nekaj volje in truda, a izplačalo se bo. 

 

Redno  in zadostno  gibanje  dokazano krepi zdravje in zmanjša obolevnost za srčnimi boleznimi,   za revmatična ali revmatizmu podobna obolenja, obolenja križa, znižuje visok krvni tlak, zmanjšuje osteoporozo, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost. Telesna aktivnost omili simptome obrabe sklepov in hrbtenice, zmanjša težave pri depresiji, krepi delovanje imunskega sistema in prekrvavitev možganov,  zmanjšuje utrujenost čez dan in ima še druge pozitivne učinke.

 

Veliko ljudi  čuti odpor do telesne vadbe, kar utemeljuje  z najbolj pogostim izgovorom nimam časa, pa tudi: ne da se mi, nimam varuške, začnem, pa izgubim voljo, že tako sem utrujen(a) in podobno. Zato so investicije  v različne fizioterapevtske obravnave,  strokovne masaže, individualne ali skupinske vadbe način za preseganje teh izgovorov in obenem še pomembnejše: naložba  za  vašo  boljšo, bolj zdravo bodočnost.  S fizioterapevtsko vadbo in pilatesom  v Fizioterapiji Mediko  v Višnji Gori začnejo konec  tega meseca.

 

O zdravem načinu življenja s primerno prehrano in priporočljivim gibanjem za vaša leta, ki vam bo pomagalo ohraniti pravo težo ali jo zmanjšati,  predvsem pa  se dobro počutiti v lastni koži, se lahko  poučite na spletni strani  Fizioterapije Mediko ( http://www.fizioterapija-mediko.si). Tu so  na voljo tudi povezave do kratkih posnetkov vaj, ki jih lahko mimogrede opravljate  v službi in doma.

 

Zdravje na delovnem mestu

Tipični primeri bolezni, povezanih z delom, ki so vzrok za pogoste odsotnosti z dela in predstavljajo velike stroške za delodajalce, so obolenja križa in revmatična obolenja, ki so posledica sedečega dela, nepravilnih telesnih položajev, prevelike ali nepravilne  fizične obremenitve pri delu…. Z manjšimi popravki, prilagoditvami in aktivnostmi ter osveščanjem o zdravem življenju  tako  delavcev kot delodajalcev, je mogoče  bistveno izboljšati zdravstveno stanje zaposlenih, s tem pa povečati njihovo produktivnost in uspešnost celotnega kolektiva. Raziskave kažejo, da  z vsakim vloženim evrom  v zdravje zaposlenih, delodajalec prihrani med 2,5 do 10 evrov; odsotnost z dela se zmanjša  do 40 odstotkov. 

 

Ker  Zakon o varnosti in zdravju pri delu nalaga delodajalcem načrtovanje in izvajanje promocije zdravja pri delu,  vam ni potrebno čakati na obisk inšpektorja.  Blanka Koščak Tivadar je  uradno priznana promotorka zdravja  in je v sodelovanju  s  snovalci nacionalnega programa promocije zdravja  že  uspešno  opravila nekaj usposabljanj po slovenskih podjetjih.

 

Odprava gibalnih težav in bolečin  v  Fizioterapiji  Mediko

V Fizioterapiji Mediko terapije izvajata diplomirani fizioterapevtki Blanka Koščak Tivadar in Marija Pevec Bregar.  Fizioterapijo Mediko  lahko izberete,  če vas je na fizioterapijo napotil zdravnik z delovnim nalogom (sprejem v Višnji Gori) in tudi:  če zaradi manjše nesreče, napačnega giba ali neobičajne drže čutite bolečine v rami, vratu, komolcu, križu,…,  če ste bili pred kratkim zdravljeni, mogoče operirani, a vas kljub zaključenemu zdravljenju boli, zbada, imate težave.  Opravili bodo analiziralo vašega stanja, vas po potrebi napotili k zdravniku, drugače pa predlagali  terapijo, ki vam bo v najkrajšem  možnem času  pomagala.  Pokličite in se naročite  v Fizioterapiji Mediko  na Dolenjski cesti v Ljubljani  tudi  zato, da boste lažje dočakali fizioterapijo na delovni nalog.  Če ne morete do ambulante, Blanka Koščak Tivadar opravi fizioterapevtsko storitev tudi na vašem domu. 

 

Fizioterapija Mediko nudi vse kar mora nuditi sodobna fizioterapija, ustrezno opremo, vrhunsko znanje in strokoven pristop. Izvajajo  vse oblike protibolečinske elektroterapije, ultrazvok, lasersko terapijo, limfno drenažo, ekstenzijo, razgibavanja po poškodbah, manualne terapije, limfne drenaže in nevrofizioterapijo.

 

V Fizioterapiji Mediko imajo do vsakega bolnika oseben pristop in ga obravnavajo celostno, ne le posameznega dela telesa.  Blanka Koščak Tivadar ob tem poudarja: »Vedno stimuliram tisto,  kar bolnik lahko naredi. Vendar pa to ne pomeni, da mojim bolnikom ni potrebno delati, daleč od tega. Tisti, ki  so bili pri meni,  to dobro vedo. Lahko pomagam, usmerjam, vodim ali naučim, veliko dela pa še vedno  ostaja tudi bolniku.«

 

Blanka Koščak Tivadar za zdravljenje najpogosteje  uporablja tako imenovane mehke manualne tehnike.  Še posebej je specializirana za Cyriax terapijo, ki je primerna za ortopedske in travmatološke bolnike ter  PNF terapijo, ki je bistvena za nevrološke bolnike (bolniki s senzomotoričnimi motnjami  po možganski kapi, pri okvarah ali poškodbah perifernih ali centralnih živcev, pri avtoimunih  boleznih). 

 

O svojem pristopu do bolnikov je med drugim napisala: »Nekdo mi je rekel naj se ne navežem preveč na bolnike. Vendar ali ni ravno to največja napaka, ki jo lahko naredi zdravstveni delavec? Ko bolnikov nimaš več rad, ko postanejo številke, potem ni več pristnega odnosa, ni več zaupanja in tudi uspehi niso več tako dobri…

 

Oglejte si tudi