Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

1 leto je z nami tudi Grosupeljčan

1. marca 2023, je z vožnjo pričel Grosupeljčan. Zapeljivec je dobil prijatelja. Še enega dobrega prijatelja pa so dobili tudi naši starejši občanke in občani, pa tudi kako drugače gibalno ovirani in mamice z mlajšimi otroki.

Zapeljivec je svojo prvo svečko upihnil že lani, 5. septembra, po letu obratovanja pa smo se lahko prepričali, da je bila odločitev za njegovo uvedbo prava. Lepo se je prijel, uporabniki so nad njegovo uvedbo nadvse zadovoljni. Vozi po Grosupljem, naši starejši občanke in občani pa ga lahko kadarkoli v dopoldanskem času, tudi med vikendi, pokličejo in se z njim zapeljejo do zdravstvenega doma, lekarne, po nakupih do trgovine, ali pa do tržnice, knjižnice, morda v nedeljo k sveti maši.

Kakšna pa je po enem letu obratovanja izkušnja z Grosupeljčanom? Ta vozi po celi občini, za prevoz se je potrebno naročiti najmanj dan prej, z njim pa se naši starejši občanke in občani lahko zapeljejo do zdravstvenega doma. Zapelje pa jih Grosupeljčan tudi do Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Dan z Grosupeljčanom smo nekaj dni pred praznovanjem njegovega 1. rojstnega dne preživeli tudi mi.

V zgodnjih jutranjih urah je imela prevoz do zdravstvenega doma naročen gospa Marija iz Čušperka. Odpravili smo se v Čušperk, kjer nas je prijazna gospa že čakala, z voznikom gospodom Nebojšom pa sta se tudi že poznala in tako ponovno srečala.

Svojo uporabniško izkušnjo je z veseljem delila z nami.

»Meni pride zelo prav. Ne vem, kdo bi me drugače vozil. Saj živi tukaj tudi hčerka, pa gre že ob 7h zjutraj od doma, pride pa ob 18h zvečer domov ali pa še pozneje. Tako da, jaz sem zelo zadovoljna,« je povedala.

»Prejšnji teden sem klicala v zdravstveni dom, če bi me lahko kdo vzel. Težko je bilo dobiti termin. Ko sem izvedela, kdaj lahko pridem, pa sem poklicala še Grosupeljčana. Pa je bil že zaseden. Potem sem pa še enkrat klicala v zdravstveni dom, no, potem sem pa tudi Grosupeljčana dobila,« je še delila z nami. »Ko se enkrat navadiš, potem že veš, kako gre

Tako smo ugotovili, da je Grosupeljčan veliko v uporabi, ne stoji v garaži. In pravzaprav bi bilo dobrodošlo, če bi bil na voljo še kakšen avto in še kakšen voznik.

»Seveda pa zelo prav pride. Prej je še šlo, do lanskega leta me je še mož vozil okrog, do zdravstvenega doma, spomladi lani pa je umrl, potem si pa odrezan

Pohvalo pa je imela tudi za voznike. »Samo za pohvalit so vsi ti fantje, so zelo prijazni, pa pomagajo. Sploh prej, ko sem še malo težje hodila, zdaj sem že malo bolje.«

Ko je gospa z obiskom pri zdravniku končala, pa jo je voznik odpeljal tudi nazaj domov.

Ta dan je imela prevoz do zdravstvenega doma naročen tudi gospa Marija iz Velike Loke. Tudi ta gospa nas je ob prihodu že čakala zunaj pred hišo.

Gospa živi sama. Iz trgovine ji pripeljejo sosedje. »Jaz sem res zelo zadovoljna. Danes grem do zdravstvenega doma, tudi v Ljubljano sem že šla. Vozniki so tako prijazni, čisto vsi,« pa je povedala o svoji izkušnji z Grosupeljčanom.

»Grosupeljčanu gredo same pohvale. Sem že vprašala, če bi se lahko ustavila še v trgovini, pa ni bilo mogoče. Nimajo časa. Ali pa da bi šla na banko.« Tako je razmišljala, da bi bilo zelo fajn, če bi bila zraven zdravstvenega doma še trgovina. »Ampak to smo verjetno pa že prezahtevni. Jaz sem zelo vesela, da je tako. Če bi bilo možno, da bi se ustavil še v trgovini, pa bi bilo še bolje

Tudi ta gospa nam je povedala, da je Grosupeljčan kar zaseden. »Za danes sem se naročila že kar kakšen teden prej. Če moram v UKC Ljubljano, se pa že kar kakšen mesec prej naročim

»Za Grosupeljčana sem izvedela od drugih, ko se pogovarjamo. Pa v časopisu je bilo,« nam je še zaupala.

Tudi to gospo pa je voznik, ko je končala z obiskom pri zdravniku, odpeljal tudi nazaj proti domu.

Gospa Zlata iz Grosupljega pa je imela naročen prevoz do zdravnika v Ljubljani. In prav tako potem tudi prevoz nazaj. »Sem se že peljala z Grosupeljčanom, tako kot danes, do zdravnika v Ljubljano. Do zdravstvenega doma grem pa z Zapeljivcem,« je povedala. »Grosupeljčan je zelo v redu. Nič ni za izboljšati,« je še delila z nami. »Ko bi le zdravje bilo.« Tudi ta gospa pa je zelo pohvalila tudi voznike, tako Grosupeljčana kot tudi Zapeljivca.

O zadovoljstvu uporabnikov pričajo tudi statistični podatki.

V letu 2023 smo v okviru storitve Zapeljivec prevzeli 13.522 telefonskih klicev uporabnikov in prepeljali 16.930 potnikov, kar kaže na to, da so prebivalci občine Grosuplje prepoznali Zapeljivca kot pomembno dodano vrednost, ki lahko olajša bivanje, predvsem starejšim občanom. V letu 2023 sta v okviru izvajanja storitve Zapeljivec obe vozili skupaj prevozili 28.467 kilometrov.

Grosupeljčan za prevoze starejših občank in občanov do zdravstvenega doma in drugih nujnih storitev pa je v letu 2023, v času od 1. 3., prepeljal 1028 potnikov z 974 prevozi.

Ob njegovi obletnici delovanja pa danes beležimo 1.150 prevozov in 1.225 prepeljanih potnikov.

Pohvale pa nas spremljajo tudi drugače. Zadovoljni so v Društvu upokojencev Grosuplje in v Društvu upokojencev Šmarje - Sap. Objavljamo pohvalo gospe Elvire, ki jo je pred kratkim prejel župan dr. Peter Verlič.

Grosupeljčan je namenjen starejšim občankam in občanom za prevoze do zdravstvenega doma in druge nujne prevoze. Prevozi so brezplačni. Na voljo so tudi mamicam z mlajšimi otroki do zdravstvenega doma.
 
Grosupeljčan je s svojo storitvijo na voljo med tednom, od ponedeljka do petka, med 7. in 17. uro, pri čemer se je potrebno za prevoz naročiti najmanj dan prej. Naročanje poteka 24/7, na telefonskih številkah 01 5822 555 in 051 449 992.
 
Storitev se izvaja z električnim vozilom v lasti občine in poteka v sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom (LPP).
 
V želji, da našim starejšim občankam in občanom omogočimo brezskrbnejšo starost, prijaznejše življenje tudi vsem drugim ranljivejšim skupinam.


Jana Roštan

Oglejte si tudi