Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

V sklopu društvenega projekta "Otroci sadijo medonosna drevesa" otrokom predali sadike in sadilni material

OTROKOM PODELILI SADIKE MEDONOSNIH DREVES IN SADILNI MATERIAL

V soboto 10.10.2020 je na gradu Vurberk, društvo Ohranimo naravo čisto iz občine Duplek, organiziralo podelitev medonosnih dreves in sadilnega materiala otrokom.

Po mesecih priprav je prišel čas dogodka, s katerim smo člani društva, donatorji in otroci s starši, obeležili Svetovni dan bivalnega okolja. Kot predsednik društva Ohranimo naravo čisto sem izpostavil, da bivalno okolje niso le stene našega stanovanja ali hiše ampak tudi naselja v katerih skupaj s člani družin in prijatelji, preživimo večino svojega časa. Skupna odgovornost nas vseh je, da so naselja prijetna za bivanje in druženje, predvsem pa bolj zdrava. Projekt “Otroci sadijo medonosna drevesa”, bo k izboljšanju kvalitete bivanja v naseljih občine Duplek, vsekakor pripomogel.

Namen projekta je namreč spodbuditi posameznike iz občine Duplek in širom naše domovine, k ohranjanju in posaditvi dreves v naseljih. In zakaj ohranjati ter saditi drevesa v naseljih? Drevesa prinašajo številne prednosti v naša naselja. Proizvajajo kisik, čistijo zrak, ščitijo pred močnimi vetrovi, ohlajajo zrak in dajejo senco, zadržujejo padavine, nudijo zatočišče in hrano živalim. Tako imajo vpliv na zdravje in kakovost našega bivanja, ki ga na druge načine ne moremo doseči.

V sklopu projekta “Otroci sadijo medonosna drevesa” so bile 51. otrokom predane sadike češenj, lip in višenj. Predan jim je bil tudi potreben sadilni material, ki bo posajenim drevesom zagotavljal zdrav razvoj in dolgo rast. V sklopu projekta bo z zbranimi sredstvi sofinancirana tudi posaditev sadovjaka, ob cesti v naselju Johe. Omenjena posaditev raznovrstnega sadnega drevja, bo v spomladanskih mesecih zagotaljala dodaten vir hrane opraševalcem. V poletnih in jesenskih mesecih pa sadeže, do katerih bodo lahko prosto dostopali sprehajalci in kolesarji.

 Gost prireditve predsednik Čebelarskega društva Pobrežje – Duplek g. Oton Štrucl, je predstavil pomen sajenja in ohranjanja medonosnih dreves, saj ta nudijo odlično hrano čebelam in ostalim opraševalcem. Pri tem je opozoril na besede Svetovno znanega fizika in dobitnika Nobelove nagrade za fiziko Albert Einsteina: “Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”. Pohvalil je delovanje društva Ohranimo naravo čisto,ki s svojimi projekti strmi k sobivanju človeka z naravo. Naselja občine Duplek, pa da bodo z novo posajenimi drevesi veliko pridobila.

Narava nam je zagotovila lep sončen sobotni popoldan. Z izvedbo starejših slovenkih pesmi p aje prireditev popestril Tamburaški orkester Duplek. Pri tem pa seveda ni smela manjkati pesem Čebelar, Ansambla Lojzeta Slaka.

Gosta prireditve, mlada glasbenika Zala in Gašper, nista skrivala navdušenja nad projektom in organizacijo prireditve. Zmagovalca Eme 2019 in predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije 2019 sta bila, kot ljubitelja narave vesela, da se je tako veliko število staršev in otrok odločilo, da skupaj posadijo svoje medonosno drevo, ki bo po posaditvi skupaj z njimi odraščalo. V društvu smo veseli, da sta Zala in Gašper sprejela predlog in postala prva ambasadorja društva Ohranimo naravo čisto.

Ob tej priložnosti bi se rad še enkrat zahvalil:

  • Vsem donatorjem projekta, ki so z donacijami omogočili nabavo sadik in vsega potrebnega sadilnega materiala,
  • Vsem otrokom in staršem ki so sodelovali v projektu,
  • Vsem aktivnim članicam in članom,
  • Vsem nastopajočim in povabljenim.

V pripravo in izvedbo projekta je bilo vloženega veliko truda članov društva ter donatorskih sredstev. V društvu smo zelo veseli, da nam je v teh težkih časih korone, s sodelovanjem vseh navedenih, uspelo realizirati novo pozitivno zgodbo. Tako se je le še potrdil slogan našega društva, ki glasi: Le skupaj lahko skupina ljudi, za lepšo prihodnost poskrbi.

Staršem in otrokom, ki so nam sporočili, da se prireditve ne bodo mogli udeležiti, smo člani društva dostavili sadike in sadilni material, dan po prireditvi.

Prireditev je bila izvedena z vsemi potrebnimi dovoljenji in cel čas prireditve smo zagotavljali vse potrebne ukrepe, ki preprečujejo širjenje Covid-19.

Foto: Karin Ludvik

Več o projektu in prireditvi na FB strani društva Ohranimo naravo čisto ali v prispevku Maribor24.
si https://maribor24.si/lokalno/duplek/foto-otroci-v-dupleku-posadijo-svoje-medonosno-drevo-ki-skupaj-z-njimi-odrasca?fbclid=IwAR3tbn52UZn0Jkg864QnH2Ciff0Lps3z81AZpuYHmLfh9pyJiIEBmMx7vs8

 
Borut Ludvik

Šo društvo Ohranimo naravo čisto

 

Oglejte si tudi