Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Neverjeten uspeh karateistov iz Dupleka na svetovnem prvenstvu v Mariboru

Na svetovnem prvenstvu v karateju, ki je potekalo v Mariboru je kar 10 članov WKSA Duplek nastopilo v reprezentanci Slovenije. Osvojili so:

HERA AGAPITO MASTEN – 3. mesto v športnih borbah na Svetovnih igrah za otroke.

NIK MESAREC – 3. mesto v športnih borbah na Svetovnih igrah za otroke

MATIC HERGA – 2. mesto na Svetovnem prvenstvu za kadete v skupinskih športnih borbah


Na kratko: HERA in NIK sta dosegla 3. mesto na svetovnih igrah, MATIC je pa postal del ekipe svetovnih podprvakov! 

Dvorana Tabor je v času med 5.11. in 8.11. 2015 gostila hkrati tri velika tekmovanja:

  • SVETOVNE IGRE do 14 let
  • SVETOVNO PRVENSTVO ZA KADETE IN MLADINCE
  • SVETOVNI POKAL ZA ČLANE IN VETERANE

Reprezentanti iz Karate kluba WKSA Duplek so bili Rojs Jana, Hera Agapito Masten, Rojs Vita, Mesarec Lucija, Rojs Sara, Majer Miha, Mesarec Nik, Kovačevič Vid, Savec Tea in Herga Matic

Nastopilo je okrog 1000 tekmovalcev iz 26ih držav iz vsega sveta.

Tekmovanje so zaznamovali številne javne osebnosti, ki so bili v glavnem častni člani. Tekmovanje si je ogledal tudi ambasador za šport, strpnost in fair play RS Miroslav Cerar. Med častnimi člani so bili tudi okoliški župani, kjer naša karate zveza najbolj deluje in ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji in nastopu svojih karateistov. Med njimi je bil tudi župan Občine Duplek, MItja Horvat.

Naši tekmovalci si prav vsi zaslužijo veliko pohvalo, saj so njihovi nastopi bili povsem konkurenčni ostalim v svojih kategorijah. Ponekod je odločala številčnost, drugje pripravljenost in spet drugje dnevna forma tekmovalca. Nekaterim se je tudi poznala neizkušenost in trema, ki jo prinese tekmovanje takšnih proporcij.

Če povzamemo, je potekalo vse zelo solidno in glede na število tekmovalcev zelo hitro.

Ni bilo nobenih kalkulacij, saj je glede na število prijavljenih bilo pričakovati hud boj za medalje. V petek se je za večino naših tekmovalcev začelo zares. Jutranja trema je kmalu minila in ritem tekme na šestih boriščih, z glasnim navijanjem gledalcev je prinesel tempo, ki nas je spremljal vse dni. Polni adrenalina smo čakali na naš prvi nastop, ki ga je imela Jana Rojs. Nastopila je v katah in to odlično, a je imela v svoji kategoriji zelo dobre nasprotnice, ki so ji preprečile boj za medaljo. Lucija Mesarec je bila naslednja in je imela 10 nasprotnic v kategoriji, ki so prišle iz Romunije, Rusije, Italije, Srbije in Slovenije. Nastopila je bolje kot kadarkoli doslej, a tudi ona je imela prehudo konkurenco in ostala brez odličja. Nato je bil nastop naše Vite Rojs, Here A. Masten in Sare Rojs, ki so bile v kategoriji 17 tekmovalk. Od vseh treh je Sari uspelo priti med 6 najboljših, za kaj več pa so bile ocene sodnikov prenizke. Zagotovo pa še ni pokazala vsega kar zna in na njo še lahko računamo v prihodnosti.

Kot zadnja je nastopila še Tea Savec, ki pa jih je imela kar 18 v kategoriji, vse od Češke, Francije, Romunije, Poljske, Srbije, Rusije, Italije in Slovenije. Njen nastop je bil suveren, a premalo prepričljiv, da bi si lahko priborila medaljo. Računamo vsekakor, da bo njen velik talent v prihodnosti še kako zaznamoval vrh svetovnega karateja.

Od dečkov je v katah nastopil tudi Miha Majer, ki pa je imel v podobno zgodbo kot Tea in ni izstopal iz konkurence, da bi lahko dosegal več, a je tudi on pokazal velik napredek.

V športnih borbah so nastopili Vita in Sara Rojs v isti kategoriji. Sara je bila gotovo ena izmed  najboljših in se prebila med 8 najboljših in na koncu zgubila proti favorizirani tekmici iz Srbije. Nič manj ne moremo reči za Vito Rojs, katera se je prav tako prebila med 8 najboljših, a še z več truda. Njeni močni udarci tokrat niso bili dovolj, da bi premagala tekmovalko iz Italije. Hera A. Maten je pa imela tokrat več sreče z žrebom in pokazala dovolj tekmovalnosti, da je osvojila odlično 3. mesto. Miha Majer se je boril kot še nikoli in gotovo lahko rečemo, da so bile nekatere sodniške odločitve vprašljive. V kolikor bi nadaljeval kot je začel bi gotovo lahko posegel po medaljah, saj je izstopal z odličnimi tehnikami in samozavestjo, ki mu je tokrat ni zmanjkalo. Vid Kovačevič je tokrat prišel z veliko željo, a je bila premalo, da bi osvojil medaljo. Nik Mesarec je tokrat pokazal več in premagoval nasprotnike tudi z nožnimi tehnikami, ki so bile zelo natančne in mu prinesle 3. mesto v svoji kategoriji. Matic Herga je v posameznih bojih pokazal ogromno. Pokazal je borbenost in predvsem potrpežljivost, ki pa nista bili dovolj da bi premagal nasprotnika iz Italije. Še bolj se je izkazal v ekipnih bojih, ki vključujejo tudi strateški del in se imenujejo rotacije. V ekipi Mario Gaubar, Matic Herga in Niko Kocet je zelo pripomogel k srebrni medalji, ki jo je zasluženo osvojila. Na žalost je zadnji dan ekipa izgubila proti Romunom brez boja, ki so postali svetovni prvaki in kljub delnem razočaranju smo ponosni na osvojeno 2. mesto.

Čestitke vsem, da so odlično predstavljali Slovenijo.

Oglejte si tudi