Logo MojaObčina.si

Duplek

JUTRI
18°C
12°C
SRE.
22°C
11°C
1001

Možnosti lokalne samooskrbe in sonaravno kmetijstvo

V okviru občinskega praznika smo v sredo, 1.7.2015 organizirali predavanja na temo lokalne oskrbe, možnosti kmetovanja na zavarovanih območjih in območju NATURE 2000 in krajinske arhitekture na podeželju. 

 

S strani predsednice Zadruge Dobrina, dr. Milojke Fekonja je bilo podrobneje predstavljeno delovanje Zadruge Dobrina, ki deluje že četrto leto. Navkljub težkim začetkom se članstvo v zadrugi povečuje, povečuje pa se tudi število kupcev izdelkov in pridelkov, ki se zavedajo pomena izvora le-teh. V Zadrugi Dobrina zasledujejo načelo, da se z vsakim odstotkom povečanja samooskrbe poveča tudi samozaposlovanje in da je potrebno širiti zavedanje o pomembnosti pomena trajnostne lokalne samooskrbe.

 

V nadaljevanju je predstavnica Vrtnarstva Tement, Klemenita Tement, predstavila izjemno razgiban spekter  idej o možnostih zasaditev in možnostih drugačnih ureditev okolja z inovativnim pristopom, ki ne pomenijo velikih posegov v naravo in temeljijo na rastlinju, ki je primerno za okolja, kot je občina Duplek. Primeri iz tujine, ki so bili predstavljeni ne pomenijo samo urejanja določenih zapostavljenih področij, ampak tudi priložnosti za razvoj turizma in le-teh imamo v naši občini  veliko, le izkoristiti bi jih bilo treba. 

 

Predstavnik Zavoda RS za varstvo narave, Jožef Sedonja, pa je vse udeležence seznanil še z možnostmi, ki jih ponujajo zavarovana območja in NATURA 2000 za kmetijsko dejavnost in da ta območja ni nujno, da so predmet negodovanja. Prikazal je namreč drug pogled na to, zakaj je ohranjanje različnih vrst živalskih in rastlinskih vrst pomembno in kako lahko tisti, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo preko ukrepov KOPOP (kmetijsko okoljska podnebna plačila), ki podpirajo kmetijstvo in so namenjeni spodbujanju sonaravnih kmetijskih praks, predvsem za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ustreznemu gospodarjenju z vodami in upravljanju s tlemmi ter blaženju in prilagajanju kmetovanja podnebnim spremembam, to izkoristijo. 

 

Predavanja so bila namenjena vsem, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, žal je bila s strani le-teh prisotnih le peščica. Žal nas vsepogostejše vremenske nevšečnosti in gospodarska nihanja silijo v drugačno, bolj praktično razmišljanje, na nas pa je, da stopimo iz svojih okvirjev in razmislimo, kaj lahko mi naredimo za svoje okolje, zase in za naše potomce. Zato bi bilo tudi dobro, da si skozi takšne dogodke lahko izmenjamo mnenja, prakse in se naučimo nekaj več. 

 

V občini bomo zagotovo v prihodnje še večkrat opozorili na to, bodisi s prispevki v novicah, bodisi z organizacijo raznih dogodkov in upamo, da bo takrat odziv s strani tistih, ki jih problematika zadeva, večji.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi