Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
17°C
Oceni objavo

ŠESTKRAT NA NAJVIŠNJIH MESTIH NA EVROPSKEM PRVENSTVU IKU V NOVEM MESTU

In zgodilo se je, da se je naš trud poplačal tudi na Evropskem prvenstvu v karateju in evropskih igrah za otroke pod okriljem IKU zveze. Letos je bilo tekmovanje organizirano v Sloveniji in sicer v balonu Velodroma v Novem mestu. Tekmovanja se je udeležilo več kot 1200 tekmovalcev iz dvajsetih držav in Slovenija je skupno dosegla odlično 3 mesto. K temu so veliko prispevali tudi tekmovalci iz našega Karate kluba WKSA Duplek, saj smo posegli kar po 6ih medaljah.  

Slovenijo je tokrat zastopalo 151 športnikov in od tega 9 tekmovalcev in trije trenerji iz našega kluba. Tekmovalci so si vso sezono prizadevali doseči normo in rezultate za nastop na tem prvenstvu. Tekmovanje je zaradi svojega obsega potekalo kar 4 dni in na šestih boriščih, kjer smo si prvič lahko v Sloveniji lahko ogledali tudi kontaktni karate z veliko tekmovalci. Zaradi 1200 tekmovalcev in še veliko spremljevalcev je bil pravi dosežek si že poiskati prenočišče, kjer bi se lahko naši tekmovalci dostojno spočili in pripravili na naslednje boje. 

In kako se je izšlo? Že takoj prvi dan so nastopili para karateisti, ki pa so tokrat bili razdeljeni v samo tri kategorije, glede na svoje zdravstveno stanje. Na žalost je naš Damjan Žinko prišel v kategorijo, kjer jih je nastopilo šest. Z odličnim, a nervoznim, nastopom se je izkazal, a do konca nismo vedeli ali mu je uspelo doseči medaljo, saj so bile skupni seštevki točk zelo blizu. Kasneje se je ob podelitvi na video wall-u pokazalo tudi njegovo ime in polni veselja smo ob bučnem navijanju publike ga pospremili po medaljo, ki si jo je s svojim trudom gotovo zaslužil.

Naslednji dan so nastopile ekipe in med njimi tudi naši tekmovalci. Stela Kostanjevec (OŠ Duplek) je nastopila v ekipi z Janito Škrlec in karateistko iz Novega mesta, kjer so se z dvema nastopoma uspele uvrstiti prav tako na odlično 3. mesto.

Stela je prav tako nastopila posamezno v katah, a tam se ji v veliki konkurenci ni uspelo prebiti v drugi krog. Nastopili so tudi naši fantje (Vsi OŠ Duplek) Staš Grgec, Nik Rapič in Luka Knaus, ki pa so imeli v konkurenci več ekip iz Italije, Romunije in Irske. Njihov nastop je bil sicer uigran in soliden, toda fantje še ne trenirajo dovolj dolgo skupaj in imajo premalo skupnih nastopov, da bi lahko konkurirali najboljšim v svoji kategoriji. Imeli pa so željo in veliko srečo v nesreči nasprotnikov. Namreč ekipa iz Irske je izgubila saj se je njihov tekmovalec med izvedbo kate Heian Nidan poškodoval in je potreboval zdravniško pomoč. Ta dogodek je omogočil našim tekmovalcem, da so se lahko uvrstili vse do tretjega mesta. Takšen je šport, saj včasih dobiš drugič zgubiš.

Naslednji dan so sledila naša dekleta Lejla Verbošt (OŠ Martina Konšaka), ter Tjaša in Gaja Rojs (OŠ Voličina) v kategoriji Shobu Sanbon Kumite Teams. Nastopila bi naj ekipno v športnih borbah, a zaradi razlike v letih so mogle nastopiti med kadetinjami, kjer pa so bile že bistveno večja dekleta in seveda tudi izkušenejša. Naši dvojčici sta prav na dan tekme praznovali rojstni dan in nam to na žalost sistem prijave ni oprostil. V kategoriji so imele tekmovalke iz Irske, Romunije, Češke, Italije in Poljske. Prav s slednjimi so se pomerila naša dekleta in izgubila 2:0, a rezultat ne pove dovolj o sami napetosti, ki je bila v zraku. Gaja se je borila prva in hrabro, a ji nikakor ni ustrezala agresivna Poljakinja, ki je z minimalno prednostjo zmagala. Naslednja se je borila Tjaša, ki je imela prednost v višini, a se je tekmovalka iz Poljske odlično borila in prav tako z minimalno prednostjo zmagala. Ker je bil rezultat v zmagah 2:0 se Lejla ni rabila več boriti, saj nam tudi njena zmaga ne bi mogla več pomagati. Dekleta, ki so bila s srcem na tekmovanju in veliko željo so se morale sprijazniti z zgubo. Poraz jim je prišel do živega, saj so se pripravljale in tekmovale vso sezono, a potrebno je bilo priznati zmago starejšim a ne nujno boljšim nasprotnicam. 

Znotraj Evropskega prvenstva je potekalo tudi tekmovanje za mlajše tekmovalce t.i Evropske igre za otroke in v okviru le teh so lahko nastopili tudi mlajši reprezentanti. V katah je nastopila prva Tjaša Rojs, ki pa je se ni uvrstila v drugi krog med šestnajstimi tekmovalkami iz vse Evrope. 

V katah posamezno so nastopili tudi Nik Rapič, Staš Grgec in Luka Knaus, ki pa se prav tako niso uvrstili v nadaljevanje tekmovanja, saj je konkurenca bila enostavno predobra. 

Sledilo je pa tekmovanje v kategoriji Shobu Nihon Kumite kjer so vsa tri naša dekleta Lejla, Tjaša in Gaja lahko nastopile v isti kategoriji in tokrat tudi v svoji starostni kategoriji. Kategorija, ki je na noge dvignila tribuno in vse slovenske navijače, ki so jih burno bodrili, da smo preglasili celo velike nacije. Dekleta razočarana nad skupinskim delom, kjer se niso uvrstila v nadaljevanje tekmovanja so imela tukaj še več želje in motivacije, kar smo začutili že pred njihovim nastopom. Najprej je nastopila Gaja Rojs (OŠ Voličina), ki je prva zablestela in suvereno premagala Glodean Dario iz Romunije.

Z nastopom je sledila Lejla Verbošt, ki jo je nastop Gaje še dodatno opogumil, čeprav je njen dvoboj zgledal kot dvoboj Davida in Goljata je z odličnimi tehnikami premagala nasprotnico. Velikost in teža sta ji bila v napoto proti hitri Lejli, ki je točke dobivala z lahkoto. 

Naslednja je imela nastop Tjaša Rojs, ki je zelo presenetila, saj je pokazala odlične tehnike, ki jih še ni uporabljala in z veliko samozavestjo tudi ona suvereno zmagala ob bučnem navijanju publike. Največji dosežek je naredila, ko je že zgubljala z 2:0 in uspela obrniti izid sebi v prid. V naslednjem krogu je Gaja premagala Irko, Lejla Poljakinjo in Tjaša še eno Romunko, ki niso mogle konkurirati našim borkam. Prav vsi boji so bili paša za oči, saj so si dekleta res želela osvojiti najvišje stopničke. Glede na žreb je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo naša dekleta srečala na poti do vrha. Tako sta se na eni strani žreba srečali Gaja in Lejla, kjer sta pokazali dovršen boj, kljub prijateljstvu ki ga imata. Gaja je zasluženo zmagala s pomočjo odličnih nožnih tehnik, za katere še Lejla ne najde obrambe. Tjaša je prav tako izgubila nazadnje boj za finale in kot Lejla končala na tretjem mestu. Gaja, ki pa je prišla vse do finala, pa je sicer bila odlična, a so jo kazni drago stale, saj je tekmico poškodovala, kljub uporabi zaščitne maske z nožno tehniko. Tako je postala podprvakinja, Tjaša in Lejla pa sta obe pristali na tretjem mestu.

Uspeh naših deklet je požel največji aplavz z tribun, saj smo domačini dejansko pometli s konkurenco v tej kategoriji. In tri najvišja mesto so to dokazala. 

Naših nastopov v športnih borbah še pa ni bilo konec. V športnih borbah je nastopil najprej Nik Rapič(OŠ Duplek), ki pa je imel veliko dela z Romunom, ki ga je že vodil z 2:0, a mu je uspelo obrniti izid in ga premagati.

Kot naš zadnji nastop je imel Matic Bombek, ki je pa imel smolo z žrebom saj je kar v prvem kolu dobil kasnejšega prvaka, ki je bil bistveno tudi višji in izkušenejši od njega. Vsekakor se je hrabro boril do zadnje sekunde in se ni predal še tako boljšemu tekmecu.

Dosegli smo neverjeten uspeh na tekmovanju, kjer ne nastopilo kar 1200 tekmovalcev iz kar 20ih držav in tekmovalci iz Dupleka so tak skupno dosegli kar 1x srebrno in kar 5x bronasto za naš Karate klub WKSA Duplek. Pri vsem sta nam zelo pomagali tudi bodoči trenerki.

Čestitamo vsem za odlične športne nastope!

Oglejte si tudi