Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Mladi slovenski dupleški Prometeji OŠ Duplek – ogenj in solze ponosa

Učenci OŠ in POŠ so 7. 2. z mentorji priredili šolsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga Slovenci praznujemo 8. februarja. V Spodnjem Dupleku je bila proslava odprtega značaja in so se jo lahko udeležili tudi občani. Proslave sta se udeležila tudi župan Občine Duplek g. Mitja Horvat in direktorica občinske uprave ga. Natalija Jakopec.

Zakaj so dupleški učenci slovenski Prometeji?
Prometej je tisti grški junak, ki je bogovom z Olimpa ukradel ogenj in ga prinesel ljudem na Zemljo. Poleg ognja pa je prinesel ljudem še abecedo, številke in umetnost.
Kultura bi zato lahko poimenovali, da je Prometej človeštva.
Je tista iskra božje genialnosti in modrosti, ki neti ogenj, ta pa nas povezuje, nas razveseljuje, nam daje varnost in nas povzdiguje nad druga zemeljska bitja.
Ne rečemo zaman, da je ogenj največji izum in napredek človeštva. In če ta ogenj metaforično razumemo kot kulturo, potem imamo kot posamezniki in kot narod dolžnost in odgovornost, da jo ohranjamo, spoštujemo, poglabljamo, da med nami ogenj/kultura ne bi nikoli ugasnila.
V svetu se s svetlobno hitrostjo razvija umetna inteligenca, ki tudi vse bolj prodira na področje kulture. Pri tem nastaja velika bojazen, da bi zaradi nje propadla marsikatera oblika človeške umetniške genialnosti, ki bi jo nadomestila umetna inteligenca. Če pa propade posameznikova ali narodova identiteta, ki eksistira ravno na kulturi, potem bo propadel tudi človek in narod z njim.
S kulturnim dejanjem so naši »dupleški Prometeji« predstavili slovensko družbe in naše vrednote. Z besedno, plesno, likovno in glasbeno umetnostjo ter izraznostjo, so ustvarili Prometejev ogenj! Izrazili so darove slovenske umetnosti in njihov nastop je v nas vnemal ogenj občudovanja in spoštovanja gledalcev vseh starosti.
Ob koncu proslave pa smo se s priznanjem za izjemno ustvarjanje grafitne umetnine, ki izraža globoko kulturno-umetniško, pedagoško in etično sporočilno vrednost OŠ Duplek in domačega kraja, zahvalili tudi mladim nadarjenim učencem in učenkam.
Zahvala vsem mentorjem, da netijo ogenj umetnosti in spodbujajo darove učencev, zahvala učencem, da nas v svojih darovih opogumljajo v spoštovanju in skrbi, da naš trud za svobodo in mir ni zaman!

Bog živi vas Slovenke in mladenči, vi naš up


(vir: osduplek.splet.arnes.si)

Oglejte si tudi