Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Poziv za vstop v partnerstvo lokalne akcijske skupine "LAS Ovtar Slovenskih goric"

Društvo za razvoj podeželja »LAS Ovtar Slovenskih goric« in občine: Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj vabijo, da v novem programskem obdobju 2014–2020 postanete član pogodbenega partnerstva lokalne akcijske skupine (LAS).

 

LAS (lokalna akcijska skupina) bo skladno z Uredbo o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020 v novem programskem obdobju organizirana kot lokalno pogodbeno partnerstvo, ustanovljeno z namenom uresničevanja usmeritev lokalnega trajnostnega razvoja na območju občin: Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj

 

Lokalni razvoj ki ga vodi skupnost (CLLD), se bo izvajal po pristopu »od spodaj navzgor«, kar lokalnemu prebivalstvu omogoča, da samo določi prioritete in razvojne usmeritve. Glavni izziv CLLD je, da se s skupnim ukrepanjem pospeši razvoj lokalnih območij in se tako ustvarijo možnosti za nastanek novih delovnih mest, višjo kakovost bivanja, boljšo dostopnost storitev in krajev ter ohranjanje kulturnih in krajinskih značilnosti območja. Vzpostavljeno lokalno partnerstvo bo oblikovalo in izvajalo celovito strategijo lokalnega razvoja (SLR). Namen strategije je, ob upoštevanju lokalnih potreb, graditi na družbenih, okoljskih in gospodarskih prednostih oziroma „dobrinah“ našega podeželja.

 

Partnerstvo v LAS bo sestavljeno po načelu tripartitnosti s predstavniki javnih in zasebnih lokalnih socialno-ekonomskih sektorjev, in sicer:

-          javnega sektorja (občine, javni zavodi in druge javne institucije),

-          ekonomskega sektorja (podjetniki, podjetja, kmetje podjetniki in druge ekonomske institucije) ter

-          zasebnega sektorja (zainteresirani posamezniki, kmetje, kmečke žene in mladi, predstavniki nevladnih organizacij in drugi predstavniki civilne družbe).

 

Sodelovanje v LAS je prostovoljno in odprtega tipa, dostopno vsem pod enakimi pogoji. Na osnovi določila točke b drugega odstavka 32. člena Uredbe 1303/2013/EU, je potrebno zagotoviti, da na ravni odločanja niti javni organi (sektor), kakor so opredeljeni v skladu z nacionalnimi pravili, niti katera koli posamezna interesna skupina nima več kot 49 % glasovalnih pravic.

 

Vključitev v LAS predpostavlja odgovorno in aktivno delovanje v prid celostnemu in trajnostnemu razvoju območja.

 

Pravice pogodbenih partnerjev (članov) so, da:

-       sodelujejo pri pripravi strategije lokalnega razvoja za programsko obdobje 2014–2020;

-       volijo in so izvoljeni v organe LAS;

-       sodelujejo pri podajanju predlogov in pripravi letnih programov dela LAS;

-       so seznanjeni z informacijami o delu in poslovanjem LAS;

-       uresničujejo osebne in javne interese povezane s cilji LAS;

-       uporabljajo druge pravice, določene s partnersko pogodbo in sklepi organov LAS.

 

Obveznosti in odgovornost pogodbenih partnerjev (članov) LAS:

-       spoštujejo pogodbo, pravila delovanja, druge interne akte in sklepe organov LAS;

-       aktivno sodelujejo in s svojim delovanjem prispevajo k uresničevanju ciljev in nalog LAS;

-       skladno s svojimi razpoložljivimi znanji in sposobnostmi zagotavljajo materialne pogoje za delovanje LAS, uresničevanje razvojne strategije, sklepov skupščine LAS ter delujejo v skladu z določili pogodb za izvedbo posameznih projektov;

-       prispevajo članarino za delovanje LAS na način in v obliki kot je določeno s sklepom skupščine. Prispevek članov LAS je lahko v obliki finančnih sredstev, materiala ali dela (storitve). Obliko, način in višino članarine letno določi skupščina LAS;

-       dajejo informacije, ki so potrebne za doseganje ciljev LAS in izvajanje dogovorjenih nalog;

-       prenašajo izkušnje in znanje na nove člane;

-       varujejo ugled LAS v javnosti;

-       se trudijo izpolniti namen pogodbe in s svojim delovanjem ne ogrozijo doseganja skupnih ciljev.

 

Članstvo v LAS predstavlja odgovorno in aktivno sodelovanje v korist celostnemu in trajnostnemu razvoju območja LAS.

 

Letna članarine in njena višino bo določena na skupščini partnerjev.

 

Zaradi izvedbe nadaljnjih aktivnosti za oblikovanje partnerstva LAS Ovtar Slovenskih goric in podpisa Pogodbe o ustanovitvi lokalnega partnerstva za LAS prosimo, da priloženo PRISTOPNO IZJAVO posredujete do 20. 11. 2015 na naslov: Društvo za razvoj podeželja »LAS Ovtar Slovenskih goric«, Trg osvoboditve 9, 2230 Lenart.

 

Včlanitev v LAS bo možna tudi po preteku navedenega roka, kajti javni poziv za vstop v partnerstvo LAS bo odprt do zaključka programskega obdobja 2014–2020.

 

Dodatne informacije v zvezi s članstvom v LAS lahko dobite na sedežu Društva za razvoj podeželja LAS Ovtar Slovenskih goric, na telefonski številki 059 128 773, GSM: 051 660 865 ali na elektronskem naslovu info@lasovtar.si

 

Oglejte si tudi