Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Predstavitev ČD Straža - Dolenjske Toplice

Zgodovina ČD Straža - Dolenjske Toplice se je začela 29. aprila 1906. Prihodnje leto društvo praznuje že 110-letnico ustanovitve.
 Čebelarstvo  v Topliški dolini ima že dolgoletno tradicijo, saj so pogoji zanj odlični. Razvoj te dejavnosti omogoča odlično medenje na območju Kočevskega roga, Črmošnjiške doline, Ljubna, Rumanje vasi, Jurke vasi in Ajdovske planote.

 

Raznovrstno pašo nudi tudi raznovrstno rastlinje naravne in kulturne krajine ob Krki. Posebej ponosni smo na obilno medenje hoje, ki je tu najjužnejše v Evropi.

 

Čebelarstvo je pred več stoletji predstavljalo pomembno dodatno dejavnost tukajšnjih kmetov, saj so od tu tudi v tujino prodajali tako med, vosek kot čebele. To je predstavljalo pomemben dohodek domačinov.

 

V slovenskem merilu smo ponosni na duhovnika in čebelarja Jurija Jonkeja, ki je že leta 1836 napisal prvi slovenski čebelarski učbenik Zhebelartzik za ljudske osnovne šole v Sloveniji. Že leta 1844 je knjižna izdaja doživela ponatis in dopolnitev.

 

Tukajšnji čebelarji so 29. aprila 1906 ustanovili drugo najstarejše društvo na Dolenjskem, leto dni za ČD Ribnico. Združenje se je ukvarjalo s čebelarsko problematiko, zdravljenjem, oskrbo, tehnologijo in spoznavanjem življenja čebel.

 

Čebelarstvo je s časom zašlo v težave zaradi široke uporabe sladkorja in parafina, kar je dejavnost zavrlo.

 

Pojav sodobnih AŽ panjev s premičnim satjem, pojav prevoznega čebelarstva, priljubljenost domačega medu, izboljšanje prepoznavnosti čebelarskih proizvodov so omogočili ponoven vzpon te dejavnosti na zavidljivo raven.

 

Leta 1988 se je društvo preimenovalo v ČD Straža – Dolenjske Toplice in oživilo številne dejavnosti. Ponovno so se pojavili novi čebelnjaki, prevozne enote, široka ponudba medovitih proizvodov v ožji in širši okolici.

 

Najnovejšo novost predstavlja apiterapija s čebeljimi aerosoli.

 

Čebelarsko društvo je leta 2000 začelo ustvarjati največji čebelarski dom kakšnega društva v Sloveniji - v nekdanji gozdarski hiši na Podtenicah sredi Kočevskega roga . V 15 letih nam je uspelo ustvariti velik čebelarski muzej, prikaz nekdanje vasi Podstenice, štiri apartmaje, družabni prostor za predavanje in gostovanje, urejen je kozolec za družabnost, balinišče, postavili smo društveni čebelnjak in uredili okolico doma.

 

V zadnjih letih se je število čebelarjev podvojilo na okoli 65, prav tako tudi število panjev. Na našem območju čebelarijo in so tudi naši člani nekateri čebelarji s širšega območja Dolenjske. V območju Kočevskega roga in Jurke vasi odreja društvo 33 stojišč za prevozne čebelarje iz širše Slovenije.

  

ČD Straža – Dolenjske Toplice je aktivno tudi v družbenem življenju obeh občin, Dolenjske Toplice in Straža. 

Oglejte si tudi