Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Obisk festivala za tretje življenjsko obdobje


Festival za tretje življenjsko obdobje (f3žo) je letos v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 15., tokrat od 29. septembra do 1. oktobra. Je edinstvena prireditev za vse generacije, ki spodbuja zdravo in aktivno staranje, vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko sodelovanje.

Letošnji f3žo je živel pod sloganom Vsi smo ena generacija, z njim naj bi se ohranilo zavedanje, da si vse generacije delijo isto sedanjost in skupno prihodnost. Strokovna tema festivala je bila posvečena vseživljenjskemu učenju in ustvarjanju starejših v družbi prihodnosti.

Festival je bil povezan z evropskim prostorom. V ta namen so pripravili Mednarodni dan. Izvedena sta bila dva dogodka z mednarodno udeležbo »Kako do aktivnega staranja » in konferenca o celovitih strategijah staranja. Program f3žo je bil sestavljen iz sedmih delov: strokovni in izobraževalni program, medgeneracijski kotiček, program Mestne občine Ljubljana in ZDUS, kulturni program ter razstave.

29. septembra so f3žo obiskali tudi člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice. V Ljubljano se jih je odpravilo kar 64. Tisti, ki jim je uspelo dobiti vstopnice, so si lahko ogledali slavnostno odprtje festivala v Linhartovi dvorani. Ostali pa so poslušali predavanja ali se udeležili okroglih miz, si ogledali različne nastope na odprtih odrih, obiskali predstavitve podjetij in turističnih agencij, se udeležili različnih delavnic ali pa si ogledali katero od razstav. V ZDUS kotičku je bila na ogled razstava voščilnic, ki so prispele na ZDUS natečaj Voščilnica Srečno 2016. Na njem je sodelovala tudi članica DU Dolenjske Toplice Vera Lukšič.

 

Po končanem ogledu festivala so si šli ogledat stavbo državnega zbora, ki je bila zgrajena v letih 1954-1959 iz domačih materialov. Vodič po parlamentu je opozoril na plastike na pročelju in po sami stavbi, na mozaike in freske, ki lepšajo in bogatijo notranjost stavbe in so delo slovenskih umetnikov. V času njihovega obiska je potekala seja državnega zbora. Z balkona v veliki dvorani so si jo lahko ogledali. 

Po ogledu je ostalo še nekaj časa za druženje in klepet.


MILICA LUKŠIČ, DU Dolenjske Toplice
Foto: DUŠAN KRAŠEVEC 

Oglejte si tudi