Logo MojaObčina.si

Dolenjske Toplice

JUTRI
17°C
-2°C
TOR.
16°C
0°C
Deli
1857

Izlet na otoka Goli in Grgur

Konec maja smo se člani Krajevnega združenja borcev za vrednote NOB Dolenjske Toplice podali na morje, proti otokoma Goli in Grgur, kjer so bili po drugi vojni zaprti politični zaporniki. Poučen izlet, ki nam je ponudil mnogo tega v razmislek, nadihali pa smo se tudi svežega morskega zraka.

Zadovoljni in dobre volje smo napolnili avtobus ter se skozi Uršna sela in Laze odpeljali proti Beli krajini. A glej ga šmenta! Ko je avtobus na Lazah zapeljal na železniško progo, so pred avtobus in za njim brez opozorila padle zapornice. Obstali smo ujeti na progi med zapornicama. Na avtobusu je za trenutek zavladala smrtna tišina, naše misli so v tem trenutku begale sem ter tja. Voznik avtobusa je ostal priseben, pritisnil je na plin in odtrgal sprednjo zapornico ter avtobus zapeljal s proge. Poklicali smo 113 in policisti so nas pričakali v Lokvah pri Črnomlju. Tam so vse popisali, zaslišali nekaj prič in nas spustili naprej. Z manjšo zamudo smo na Krku še ujeli barko, ki nas je odpeljala proti otoku Goli. Pluli smo ob čudovitih obalah otokov, vodič nas je vso pot opozarjal in pojasnjeval, kaj naj si ogledamo. Na barki so nam postregli pečene sardele in kruh, pijačo smo si kupili sami.

Po otoku nas je vodil vodič, ki nam je pripovedoval resnične zgodbe. Otok res nosi pravo ime, saj je povsod sam kamen, med katerim so speljane kamnite poti do različnih kamnitih stavb. Stavbe propadajo in so sedaj postale dom malemu številu ovac, ki žive na otoku. Tudi nekaj dreves raste. Zasadili so ih kaznjenci in, kot nam je povedal vodič, so morali zanje poskrbeti, da so se prijela. Celo tako daleč je segala ta skrb, oziroma ukaz nadrejenih, da so mladim drevesom s svojim telesom morali dajati senco sami kaznjenci. Na otoku je bilo za kaznjence strašno trpljenje. Imeli so slabo hrano, obleka in obutev je bila raztrgana, trpeli so neznosno žejo pod vročim soncem in prenašali težke tovore kamna po otoku. Bili so ponižani, brez vsakih pravic, veliko jih je umrlo.

Poleg otoka Goli smo si ogledali tudi otok Grgur, kjer so bile zaprte ženske. V lepem zalivu so se nekateri ojunačili in zaplavali, drugi smo sedli v senco v lokalu ob obali, ali se sprehodili po otoku. Po kosilu na barki smo med potjo nazaj krmili galebe, kar je tudi enkratno doživetje, in se srečno vrnili na Krk, od tam pa, polni novih vtisov in spoznanj, domov.

 
Pripravila: Helena Miša Kulovec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!