Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

"Stopili smo skupaj"

Nihče v življenju ni tako bogat, da ne bi potreboval drugega. In nihče ni tako reven, da ne bi mogel pomagati bližnjemu. Zato nikoli ne obžalujmo časa, ki ga porabimo za soljudi in dobra dela. In mi v naši občini smo ponovno dokazali, da znamo delati z roko v roki, da znamo stopiti skupaj in pokazati svojo srčno dobroto. Tako smo jo tudi, ko je 5. marca požar uničil topel dom Almi in Štefu Ivekoviću.
Njuna skupna življenjska pot se je začela v zdravilišču, kjer sta bila oba zaposlena. V prizidku hiše Alminih staršev sta si ustvarila miren dom, dobila hčerko in bila soseda, kakršnih si človek lahko le želi. Tudi sodelavci ju cenijo prav zaradi njunih pozitivnih vrednot, ki v naši družbi nimajo več pravega mesta. Pa se je zgodilo, kar ni nihče pričakoval. Požar sredi Toplic je gasilcem prizadejal veliko dela, a so le uspeli uničiti ognjene zublje. Pomoč sosedov, prijateljev, sodelavcev in občanov je kar vrela do kraja nesreče. Skupaj smo stopili domači Rdeči križ, območno združenje Rdečega križa (OZRK) in občina ter naslednji dan obiskali prizadeto družino, si ogledali škodo in jim ponudili pomoč. Pri OZRK Novo mesto smo odprli poseben račun za zbiranje sredstev prek prošenj za donatorje. Domači Rdeči križ pa je šel v akcijo z zbiranjem prostovoljnih prispevkov od vrat do vrat in 24 aktivistk je bilo pri tem zelo uspešnih. Posamezni občani in družine (661 vas je bilo) ste darovali kar 16.208 evrov. Ta denar smo naložili na ta poseben račun, kjer se je do danes nabralo 37.893,60 evra. Poravnali smo že račun za obnovo strehe in gradbena dela, skupaj 33.146,69 evra. Na računu je trenutno še 4.746,91 evra in tudi ti bodo porabljeni, saj dela še vedno potekajo. OZRK Novo mesto je vsem donatorjem po pošti poslal pisno zahvalo. Znano mi je, da ste mnogi darovali mimo našega računa, za kar pa žal nimam podatkov. Vem pa, da je mnogo pridnih rok sosedov, prijateljev, sodelavcev in vaščanov pomagalo pri pospravljanju, dokler niso prišli mojstri. Zato še enkrat prav vsem, ki ste kakor koli pripomogli in verjetno še boste, da bosta Alma in Štef še pred zimo v svojem obnovljenem domu, res iz srca hvala. Koncert 28. maja, s katerim smo to našo dobrodelno akcijo tudi zaključili, je z vstopnicami po pet evrov dodal še 430 evrov in 95 evrov prostovoljnih prispevkov. Tudi ta sredstva smo predali prizadeti družini.

 

Dobrih del ne delamo zato, da nam bodo povrnjena, podarjamo jih iz srca. In takrat šteje le beseda HVALA, ki je bila iz ust Alme in Štefa že neštetokrat izrečena in najbrž mnogokrat še bo. Hvala pa tudi prav vsem nastopajočim (KUD Vesel teater, MePZ Dolenjske Toplice, ljudske pevke Rožce, otroci vrtca Gumbek, učenci domače osnovne šole, Tomaž Zupančič in Jana Sen, Rockdefect in Topliška pomlad) in mojstru ozvočenja za tako prijeten zaključek te naše skupne dobrodelnosti, vinogradnikom, članicam kmečkih žena in aktivistkam RK za pogostitev, ki nas je čakala v avli, in seveda občanom v dvorani, ker smo znali stopiti skupaj in tako pokazati Ivekovićevima, koliko nam pomenita.

 

IVANA PELKO, KORK Dolenjske Toplice

Foto: JURE MAROLT

 

 

Oglejte si tudi