Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Informacijski center Kočevski rog

Vlada RS je ob začetku novembra obiskala območje Jugovzhodne Slovenije. V naši občini je bil v okviru obiska sklenjen dogovor o sodelovanju pri ohranjanju in negovanju naravne in kulturne dediščine Kočevskega roga.
Župan Občine Dolenjske Toplice Jože Muhič je pred obiskom na vlado naslovil pobudo za obisk ministrice za okolje in prostor Irene Majcen. "Želel sem jo seznaniti s pastmi zakonodaje s področja odvajanja in čiščenja odplak, ki se je v podeželskih občinah izkazala za neživljenjsko. Povzroča velike nepotrebne izdatke," izpostavlja župan. Majcnove k nam ni bilo, obiskala je občino Črnomelj.
Našo občino sta obiskali državni sekretarki na kmetijskem in kulturnem ministrstvu, mag. Tanja Strniša in Damjana Pečnik. Z županom Jožetom Muhičem sta podpisali pismo o nameri o sodelovanju pri ohranjanju in negovanju naravne in kulturne dediščine Kočevskega roga. Objekti se nahajajo na gozdnih zemljiščih v lasti države (in v zelo majhnem deležu v solastništvu zasebnega lastnika), zato je upravljanje zemljišč in objektov na njem prevzela novoustanovljena družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SIDG). V naravi gre za 46 lesenih barak, kritih s skodlami, ki jih je potrebno obnavljati. Sredstva za obnovo streh je do lanskega leta zagotavljalo Ministrstvo za kulturo preko Dolenjskega muzeja Novo mesto, vendar tak sistem financiranja ni bil ustrezen, ker ministrstvo ni formalni upravljalec teh nepremičnin, zato letos sredstev za obnovo streh ni moglo več dodeliti. Po drugi strani pa je Občina Dolenjske Toplice na MKGP naslovila prošnjo, da bi opridobila v najem Lukov dom, v katerem želi urediti vstopno informacijsko točko za Kočevski rog. Ministrstvi in občina so se zato dogovorili, da bo v bodoče za vzdrževanje lesenih objektov skrbel SIDG, obnova bo potekala po načrtih, ki jih bo pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine. Kulturno ministrstvo bo še naprej zagotavljalo sredstva za vodiča in oskrbnika muzejske zbirke. Obe ministrstvi se tudi strinjata, da se ugodi prošnji Občine Dolenjske Toplice in se ji omogoči najem ali brezplačna uporaba Lukovega doma, v katerem lahko uredi informacijsko točko za Kočevski rog.

"Zadovoljna sem, da se je našla rešitev za vzdrževanje objektov Baze 20 in bolnišnic, ki so pomemben del naše zgodovine in eden od gradnikov slovenske državnosti. Hkrati je zadolžitev SIDG za vzdrževanje teh objektov in skrb za naravno dediščino skladna s poslanstvom novega državnega gozdnega podjetja, ki ima sedež v bližnjem Kočevju in ki mora biti družbeno odgovorno. Dogovor bo treba izvesti čimprej, saj je nekaj streh potrebnih takojšnje obnove. Poleg Baze 20 in partizanskih bolnišnic ima Kočevski rog še številna druga obeležja, vojna in povojna grobišča, opuščene kočevarske vasi, nekdanjo žago ter bogato naravno dediščino, kar tvori nabor zanimivosti, ki so lahko pomembna dopolnitev turistične ponudbe tudi za našo občino, zato je pridobitev Lukovega doma za občino in druge deležnike priložnost, da se kulturna in naravna dediščina Roga predstavita in približata širši javnosti," je zadovoljstvo po podpisu pisma o nameri izrazila mag. Tanja Strniša.


Oglejte si tudi