Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

V topliških gozdovih uspešen boj z lubadarjem

Tudi v gozdovih občine Dolenjske Toplice so strokovnjaki v lanskem letu zaznali močan porast škod, ki jih na gozdnem drevju povzročajo majhni, drobni črno-rjavi hroščki, podlubniki. Zahvaljujoč pravočasnim reakcijam je škoda gozdovih na območju naše občine manjša kot v sosednjih.

»Med podlubniki je najbolj nevaren osmerozobi smrekov lubadar, ki lahko napade vse dele smrekovih dreves, medtem ko nekoliko manjši in manj nevaren šesterozobi smrekov lubadar napada predvsem mlajše in tanjše drevje ter vrhove odraslih smrek,« pojasnjuje vodja odseka za gojenje in varstvo gozdov pri Zavodu za gozdove Slovenije, Območni enoti Novo mesto Andrej Držaj. Za smrekove lubadarje velja, nadaljuje, da imajo lahko v ugodnih pogojih več generacij na leto, saj njihov razvoj takrat traja le od šest do osem tednov. V lanskem letu je prišlo do takšne kombinacije ugodnih pogojev za razvoj smrekovih lubadarjev tudi na območju občine Dolenjske Toplice. »Žledolom in vetrolom iz leta 2014 sta, kljub hitri delni sanaciji, na nekaterih območjih vseeno toliko poškodovala smrekove gozdove, da so se lubadarji v sorazmerno topli in sušni jeseni 2014 precej razširili. Njihov razvoj je pospešila razmeroma mila zima 2014/2015 ter suho in vroče lansko poletje,« razlaga Držaj.

Treba je uničiti ostanke lubadark

Lani je bilo tako s strani gozdarjev ZGS krajevne enote Straža-Podturn na območju naše občine za posek evidentiranih 10.534 m3 s podlubniki napadenih dreves smreke, od tega 8.853 m3 v državnih gozdovih. Za sanacijo žarišč smrekovih lubadarjev je bilo izdanih 150 odločb za izvedbo sanitarnih sečenj. Z omenjenimi odločbami v upravnem postopku so gozdarji predpisali rok izvedbe sečnje ter nujnih varstvenih del, s katerimi so lastniki gozdov preprečili nadaljnji razvoj in širjenje lubadarjev. »Prav čimprejšnji posek z lubadarjem napadenih dreves, takojšnje spravilo in odvoz iz gozda ter čim hitrejša predelava na žagi so pogoj za dobro izvedeno sanacijo v žariščih lubadarjev,« poudarja Držaj. Včasih morajo lastniki sečnjo kombinirati tudi z nekaterimi varstvenimi deli, med katerimi je najpogostejši požig sečnih ostankov lubadark. Napadene dele dreves, ki jih ne odpeljejo iz gozda, morajo kontrolirano požgati ter tako uničiti zalego lubadarjev.

Predpisane so tudi globe

Lastnikom gozdov, ki z odločbo predpisanih del ne opravijo, mora pristojna krajevna enota ZGS izdati Sklep o dovolitvi upravne izvršbe po drugi osebi, po katerem sanacijo izvede na razpisu izbrani izvajalec del. Hkrati je o neizvedenih delih  obveščen tudi pristojni gozdarski inšpektor, ki lahko z globo med 400 do 800 evrov kaznuje lastnika gozda. »Vse lani izdane odločbe za sanacijo žarišč podlubnikov na območju občine Dolenjske Toplice so lastniki zasebnih gozdov ter koncesionar GG Novo mesto v državnih gozdovih tudi pravočasno realizirali. Prav zahvaljujoč gozdarski vzgoji in tradiciji, ki je prisotna tako med lastniki kot gozdarskimi delavci topliške doline, so vsakoletne škode, ki jih povzročajo smrekovi lubadarji, v tem področju precej manjše v primerjavi z ostalimi bližnjimi občinami,« sklene Držaj.  

Oglejte si tudi