Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Zatrobilo že 8387 poštnih rogov

11. junija 2018 je minilo 10 let, odkar se je Muzej pošte in telekomunikacij preselil iz Škofje Loke v Polhov Gradec in v Polhograjski graščini odprl vrata obiskovalcem. Od junija 2008 do junija 2018 smo na otroških delavnicah med drugim izdelali 8387 poštnih rogov in 4055 štampiljk. Muzej vsako leto privabi več obiskovalcev. Največ smo jih našteli leta 2016, ko si je muzejske zbirke ogledalo kar 6382 ljudi. Na stalni razstavi, ki obsega dve zbirki, Zgodovino pošte in (Tele)komunikacije včeraj, danes, jutri!, je razstavljenih 200 muzejskih eksponatov. Poštni fičo je na ogled v oglednem depoju TMS v Soteski, v odprtem depoju v Pivki pa je razstavljenih še 64 predmetov iz naših zbirk. Številne, ki niso na ogled javnosti, hranimo v zaprtih depojskih prostorih.

Pester muzejski program obsega vodstva po stalnih muzejskih zbirkah in občasnih razstavah za različne starostne skupine, javna vodstva za družine in seniorje, delavnice za osnovnošolske skupine, počitniške delavnice, praznovanja rojstnih dni, Dneve znanosti in tehnike, namenjene mladim, sodelujemo pa tudi pri programih lokalne skupnosti, kot so Miklavžev sejem, Čaj z grofom Blagajem in Medeni dnevi. V dogovoru s Turističnim društvom Polhov Gradec skupine vodimo po krajevnem muzeju. Za družine imamo pripravljen vodnik po muzejskih zbirkah z nalogami, ki majhne in malo večje raziskovalce s pomočjo ilustracij popeljejo skozi poštno zgodovino od rimskega časa do danes. V muzeju lahko na treh zvočnih postajah odtisnemo žige in prebiramo zgodbe o času, ko še nismo poznali mobitelov, ter kratki zgodovini Polhovega Gradca in graščine. V zimskih mesecih sodelujemo s CŠOD in skupaj pripravljamo programe za osnovnošolske skupine. Veseli nas, da se tako šole kot posamezniki že več let zapored zadovoljni vračajo v Polhov Gradec. Še posebej smo ponosni na muzejsko pot Dotakni se!, ki je namenjena slepim in slabovidnim obiskovalcem ter je bila postavljena v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto UL, leta 2015 pa odprta pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenija Boruta Pahorja. 


V preteklem letu smo se zelo uspešno povezali z OŠ Polhov Gradec in skupaj z njihovim zgodovinskim krožkom pripravili razstavo Zgodbe iz poštne torbe. S pomočjo krajanov smo spoznavali, kako so nekdaj prenašali pošto na Polhograjskem. Projekt je bil dober primer sodelovanja različnih institucij in ozaveščanja o pomenu dediščine za krepitev lokalne identitete. V naslednjem šolskem letu bomo pripravili novo presenečenje. V letošnjem letu načrtujemo dopolnitev stalne zbirke ob 100. obletnici prvih slovenskih znamk Verigarji, eksperimente s področja optičnih vlaken, ki jih pripravljamo skupaj s fakulteto za elektrotehniko UL, ter sodelovanje z Občino Dobrova - Polhov Gradec pri projektih Polhov doživljajski park in Lokalni produkti Blagajeve dežele.


Trudimo se, da z individualnim pristopom ter prijaznostjo vsakemu obiskovalcu predstavimo tako našo bogato muzejsko zbirko kot tudi krajevno zgodovino. Nove izzive v prihodnosti vidimo v še boljšem povezovanju, pripravi skupnih projektov in večji vpetosti v kulturno dogajanje v kraju, ki bo privabilo v muzej tako lokalno prebivalstvo kot obiskovalce iz ostalih koncev Slovenije in tujine.

Ajda Kozjek, kustosinja, pedagoginja, foto: Blaž Zupančič in Jaka Blassuto

Oglejte si tudi