Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Zakaj obnova lokalne ceste LC213051 Podutik–Šujica stoji?

Obnova lokalne ceste LC213051 Podutik–Šujica obsega rekonstrukcijo in modernizacijo ceste od priključka na regionalno cesto R3-641/1369 Ljubljanica–Ljubljana (Dolgi most) na Šujici do križišča Šujica–Stranska vas–Podutik v Stranski vasi, v skupni dolžini 950 m.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v letu 2021 pričela z ureditvijo cestnega odseka na Šujici, ki povezuje naselji Šujica in Stranska vas, hkrati pa je pomembna cestna povezava med našo in ljubljansko občino. Projekt je pomemben tudi z vidika prometne razbremenitve Stranske vasi, kjer trenutno poteka gradnja kanalizacije; sledila ji bo še prenova ceste, ki bo nato namenjena le še za lokalni dovoz. Vsi lastniki zemljišč, ki so potrebna za izvedbo projekta, so bili pred pričetkom projekta z dopisom seznanjeni o predvidenih posegih, delih in postopku urejanja lastništva zemljišč, povabljeni pa so bili tudi na sestanek in javno predstavitev projekta. Lastnikov zemljišč na tem odseku pa je skoraj 50. Za potrebe izvedbe projekta je Občina Dobrova - Polhov Gradec v sodelovanju s predstavniki Krajevne skupnost Dobrova pridobila soglasja s strani lastnikov in sklenila dogovor o odškodnini za zemljišča, ki so potrebna za izvedbo javne infrastrukture. Z enim od lastnikom pa kljub večkratnim poskusom ni prišlo do dogovora o odškodnini, zato je bil sprožen postopek razlastitve.


Rekonstrukcija vključuje zamenjavo nosilnega spodnjega ustroja ceste in asfaltiranje obstoječe ceste. Cesta bo v skladu s projektno dokumentacijo modernizirana: izvedeno bo odvodnjavanje, pločnik za pešce v širini 1,50 m, razširitev ceste in obojestranski kolesarski pas v širni po 1,25 m, urejena pa bo tudi ulična razsvetljava. Skladno z dogovorom z lastniki zemljišč, so bili individualni uvozi na kmetijska zemljišča ohranjeni. Izvedba priključka na regionalno cesto na Šujici je usklajena s projektom izgradnje Barjanskega kolesarskega omrežja. Vrednost pogodbe za obnovo ceste znaša 781.028,88 EUR z DDV. Izvajalec del je podjetje PZG d.o.o., ki je bil izbran na podlagi javnega naročila. Aktivnosti na trasi so se pričele avgusta 2021, z zakoličbo meje posega. Do sedaj je bila izvedena obnova ceste v dolžini 580 m, na tem odseku pa je bila od konca septembra 2021 do junija 2022 vzpostavljena polovična zapora ceste, v času, ko so se na odseku izvajala dela. Za dokončanje del je potrebna še obnova 370 m dolgega cestnega odseka, ki je vezan na postopek razlastitve. Do zaključka postopka razlastitve so bila dela zato ustavljena in se bodo nadaljevala takoj, ko bodo za to dani pogoji. Tu je trenutno vzpostavljena popolna zapora ceste.


l.o.



Oglejte si tudi