Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
PET.
23°C
8°C
Oceni objavo

Z otvoritvijo sklenjen projekt gradnje nove čistilne naprave na Dobrovi

V sredo, 21. junija 2023, je potekala otvoritev nove čistilne naprave Dobrova. »Kakovost bivanja je tesno povezana s kakovostjo vode. Le čista voda lahko pomeni razvoj življenja, zdravje in ohranjanje narave,« so besede, s katerimi je povezovalka Romana Jankovec na ploščadi pred čistilno napravo pozdravila vse zbrane. V nadaljevanju je podala pregled gradnje in ključne podatke o čistilni napravi, program pa je z branjem svoje poezije o vodi in njeni dragocenosti obogatila še Katja Premrl.

Nova čistilna naprava je nadomestila staro, ki je bila zgrajena leta 1975, a je kljub prenovi leta 1994 z zmogljivostjo 600 PE postala premajhna in preobremenjena za razvijajočo se Dobrovo in okoliška naselja. Zato je bilo treba zgraditi novo. Občina Dobrova - Polhov Gradec je gradbeno dovoljenje za novo čistilno napravo pridobila aprila 2020, sama gradnja pa se je pričela v avgustu 2021 s strani izvajalca del Godina d. o. o. Potekala je pod težkimi pogoji, saj je bilo treba zaradi visoke talne vode izvesti varovanje gradbene jame s sidri in cementno stabilizacijo. Gradnja je potekala v dveh fazah, s čimer je bila preprečena obremenitev Horjulke s fekalnimi izplakami. V 1. fazi, med katero je stara čistilna naprava še vedno delovala, je bila zgrajena in vzpostavljena nova čistilna naprava. Junija 2022 pa se je pričela 2. faza, ki je vključevala rušenje stare naprave in zagon nove, ki mu je sledilo še 5-mesečno poskusno obratovanje. Letos maja, slabi dve leti po pričetku del, je nova čistilna naprava na Dobrovi prejela pravnomočno uporabno dovoljenje. Nova čistilna naprava je neprimerljivo večja, obsega več objektov oz. sklopov, deluje po posodobljeni tehnološki zasnovi čiščenja in je z zmogljivostjo 4000 PE veliko močnejša, kar je za našo občino izjemnega pomena. Sprejemala bo odpadne vode naselij Dobrova, Hruševo (Selo), Gabrje, Šujica, Stranska vas, Draževnik, Spodnji Razori in Komanija. Skupna vrednost investicije znaša 3,512 milijona evrov, projekt pa se je v celoti financiral preko sredstev Javnega holdinga Ljubljana.

Župan Jure Dolinar je na dogodku poudaril, da s svojim bivanjem onesnažujemo okolje, zato so tovrstni projekti nujni. Občina bo zato tudi v prihodnje nadaljevala s projekti za izgradnjo kanalizacijskega omrežja in drugimi projekti, ki bodo okolje razbremenili, občanom pa zagotovili čim bolj čisto vodo. Da gre za izjemno pomembno okoljsko pridobitev, je potrdil tudi Krištof Mlakar, direktor Javnega holdinga Ljubljana. Zbrane je nagovoril tudi Marjan Pograjc, predsednik KS Dobrova, ki se je vsem občanom, predvsem pa prebivalcem Dobrove, zahvalil za potrpežljivost v času gradnje, ki bo prispevala k čistejši Horjulki.

Čistilno napravo so nato s prerezom traku slavnostno otvorili župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Jure Dolinar, predsednik KS Dobrova Marjan Pograjc, direktor Javnega holdinga Ljubljana Krištof Mlakar in direktor družbe JP VOKA SNAGA David Polutnik. Prerezu traku je sledil še voden ogled zmogljivosti nove čistilne naprave, ki ga je izvedel projektant Matija Cerar v sodelovanju s predstavniki JP VOKA SNAGA, ter druženje ob pogostitvi.


l.o.

Foto: l. o., JP VOKA SNAGA, Erik Bebar Seliškar

Oglejte si tudi