Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Ureditev brežine v Črnem Vrhu

V Črnem Vrhu je v juniju 2022 potekala stabilizacija in ureditev strme brežine nad glavno cesto, tik pred središčem naselja. Narava sama namreč ni zmogla poskrbeti, da bi se sušna brežina zarastla, zato je za njeno ureditev poskrbelo podjetje Biotec Šubic d.o.o., ki se ukvarja z biotehnično stabilizacijo brežin. Ob zaključevanju projekta smo jih povprašali o izvedenih ukrepih, poteku del in izboljšavah, ki jih bodo prinesla izvedena dela.

Dela so vključevala protierozijske in stabilizacijske ukrepe. Kot je povedal izvajalec del, so erozijo brežine zmanjšali s seneno zastirko, ki bo upočasnila odtekanje vode in spodbudila širjenje zeli in podrasti. Kako pa so zagotovili stabilizacijo? Rastlinje (natančneje drevje in grmovje) je najboljši ''inženir'', saj s svojo koreninsko mrežo stabilizira še tako strme brežine, ki jih ogrožajo plitvi zdrsi. V zemljino so po vzoru pozitivnih lastnosti korenin, ki utrjujejo pobočje, vgradili žično mrežo, sidra in umetno koreninsko mrežo. Tako je podjetje poskrbelo za biotehnično stabilizacijo – tehnični del (žice in sidra) bo omogočali razvoj biološkega dela (rast grmovja in drugega zelenja, ki bo zagotovilo trajno trdnost brežine).

''Pričakujemo, da bo tehnični protierozijski ukrep senene zastirke zdržal toliko časa, da zeli trajno prevzamejo njegovo vlogo protierozijske pomoči (časovni okvir enega leta). Stabilizacijski ukrep mrežja pa bo moral zdržati toliko časa, da se na brežini razvije avtohtona lesnata grmovna vegetacija (časovni okvir približno 20 let),'' so še dodali.

''Izvajanje del je bilo zaradi resnično obilne pomoči vseh domačinov, njihove podpore, zanimanja in spodbudnih besed zelo prijetno, sproščeno in tako osredotočeno na kakovost,'' je še povedal direktor podjetja Marko Šubic, uni. dipl. ing. gozdarstva in izvedenec za biotehnično stabilizacijo brežin.



l.o.

Oglejte si tudi