Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Tudi občina se je predstavila na Expu

Na Expu v Milanu se je v sredini meseca julija v slovenskem paviljonu kot del osrednjeslovenske regije predstavila Občina Dobrova - Polhov Gradec.
Razdelili smo veliko občinskih brošur v nemškem in angleškem jeziku, največ pa v italijanskem. Na dveh ekranih, ki smo ju imeli na razstavnem prostoru, so se vrteli predstavitveni spoti občine. Tujci so nad Slovenijo navdušeni in so z veseljem prisluhnili razlagi, kje je Občina Dobrova - Polhov Gradec, kateri so njeni večji kraji, kaj vse lahko pri nas vidijo in doživijo. Upamo, da bo sodelovanje pri tako velikem projektu, kot je Expo (organizatorji pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev), pripomoglo k prepoznavnosti občine.

Expo je okrajšava za "Exposition Universelle" (fran.), kar pomeni svetovna razstava. Ta je namenjena razstavljanju dosežkov na mednarodni ravni. Razstave Expo pripravlja Mednarodni urad za razstave ("Bureau International des Expositions – BIE") v Parizu. BIE deli Expo razstave na svetovne (World Expo) in mednarodne (International Expo) ter ureja njihovo časovno zaporedje. Svetovne razstave trajajo 6 mesecev, prireja se jih na 5 let, države, ki sodelujejo, pa lahko same oblikujejo in zgradijo svoje paviljone. Izbrana tema svetovne razstave je skupna za vse narode sveta. Slogan Expa Milano 2015 je »hrana za planet, energija za življenje«, slogan slovenskega paviljona pa »čutim Slovenijo; zelena, aktivna, zdrava«. Mednarodni Expo je v primerjavi s svetovnim manjši in krajši, navadno pa poteka v času med dvema svetovnima razstavama.

Slovenija je aktivna članica BIE od leta 2004. Do sedaj je sodelovala na Expo Lizbona 1998 in Expo Hannover 2000. S samostojnim paviljonom se je prvič predstavila na Expo Shanghai 2010 in nato na Expo Milano 2015. Naslednji mednarodni Expo bo v Astani (Kazahstan) leta 2017, svetovni pa v Dubaju leta 2020.

 

Tekst: Nina Slana

Foto: Helena Čuk, Nina Slana

Oglejte si tudi