Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Tudi naša občina se pridružuje projektu Prostofer, vabljeni vozniki prostovoljci

Občina Dobrova - Polhov Gradec bo še v letošnjem letu pričela z izvajanjem projekta Prostofer, s katerim bo poskrbela za mobilnost starejših občanov in jim priskočila na pomoč pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti.

Projekt PROSTOFER, ki izhaja iz besedne zveze »prostovoljni šofer«, je vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža. Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih ali plačljivih prevozov, in aktivne voznike, ki so pripravljeni pomagati. Z nudenjem brezplačnih in individualnih prevozov starejšim občanom projekt spodbuja večjo mobilnost, medsebojno povezovanje in boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju.

PROSTOFER je namenjen vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. V občini Dobrova - Polhov Gradec imajo starejši občani pogosto težave s prevozi, sploh tisti, ki prebivajo v oddaljenejših naseljih, ki jih javni avtobusni prevoz ne pokriva. Zato ostajajo odvisni od družinskih članov, prijateljev ali pa dragih prevozov s taksiji, česar si številni ne morejo privoščiti. Vse to pa starejšim otežuje opravljanje vsakodnevnih obveznosti in opravkov, dostop do zdravniške oskrbe, trgovskih centrov in javnih ustanov. Zato je novi projekt še kako dobrodošel.

Kako pa PROSTOFER izgleda v praksi? Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno telefonsko številko klicnega centra. Po najavi je aktiviran prostovoljni voznik, ki nato poskrbi za prevoz uporabnika z vozilom, ki ga zagotovi Občina.

Eden izmed poudarkov projekta PROSTOFER je tudi prijaznost do okolja, zato želi Občina prostovoljcem za izvajanje prevozov zagotoviti na voljo električno vozilo. Pri nakupu vozila se je Občina zato pridružila skupnemu javnemu naročilu Ministrstva za javno upravo za nakup okoljsko manj obremenjujočih novih motornih vozil. V skladu z dogovorom z Ministrstvom za okolje in prostor pa bo Občina uveljavljala še sofinanciranje iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. V aprilu bo tako najverjetneje že podpisana pogodba za nakup novega vozila, ki bo dobavljen predvidoma v roku 6 mesecev. Občina skladno s tem načrtuje začetek izvajanja projekta v jeseni 2023.

Ob tem pa Občina Dobrova - Polhov Gradec vabi vse voznike prostovoljce, ki bi radi postali del projekta in soustvarjali starejšim prijazno družbo, da se obrnejo na telefonsko številko 01/3601-800 ali e-mail info@dobrova-polhovgradec.si. Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo.

 

 l.o.

Oglejte si tudi