Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Sv. Miklavž obdaril polhograjske otroke

Na predvečer godu svetega Miklavža, 5. decembra, se je ta ustavil tudi v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu in obdaril dobre otroke, vsem družinam pa izročil blagoslovljeno vodo.
Množica otrok, njihovih staršev in dedkov ter babic je nestrpno pričakovala obisk prvega izmed dobrih decembrskih mož. Ti so si najprej ogledali predstavo s poučno vsebino, ki so jo pripravili člani Kulturnega društva Gregor Rihar. Zgodba je pripovedovala o povprečni štiričlanski družini,  ki sta ji nekoč ponagajala strašljiva parkeljca in jim skrila televizijski daljinec ter povzročil prepir v družini. Otroka sta tudi to leto pisala Svetemu Miklavžu, a njuna želeja je precej izstopala od drugih. V pismu sta zapisala, da si želita več pozornosti svojih staršev, predvsem pa, da se starša ne bi toliko prepirala. Ko sta Miklavževa pomočnika, angelca pismo prebrala, sta poskrbela, da je pismo prišlo v roke staršem. Razočarana nad svojimi dejanji sta se pobotala in v hiši začela ustvarjati prijeten dom.

Zaključek igre pa je pomenil prihod najbolj pričakovanega. Miklavžev vstop na oder so pospremili otroci, ki so ga glasno priklicali. Ta dobri mož je otroke najprej nagovoril, nato pa jim razdelil darila. Otroke je klical v starostnih skupinah in vsaka od skupin mu je pripravila prijetno presenečenje – zmolila molitev ali mu zapela pesmico, ki so se jo naučili pri veroukuali mu le podelila veliko prijaznih otroških nasmeškov. Vsega je bil vesel in v zahvalo jih je nagradil z vrečko, v kateri se je skrivalo nekaj za dobro branje in nekaj za posladkanje. Vsaki od družin pa je namenil lonček blagoslovljene vode, s katero bodo lahko pogasili kak družinski prepir in slabo voljo ali pa prihajajočih praznikih poškropili dom in blagoslovili svojo družino.

Sveti Miklavž mi je prišepnil, naj beseda zahvale ob njegovem godu velja Kulturnemu društvu Gregor Rihar, ki je lepo poskrbelo za njegov obisk ter Občini Dobrova-Polhov Gradec in Čebelarstvu Božnar, ki sta omogočila, da so otroci in družine prejele njegov dar.

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi