Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
17°C
4°C
TOR.
18°C
5°C
4412

Plesno mesto ustvarja že več kot 30 let

Plesalci in plesalke Plesnega mesta so v nedeljo, 22. decembra, v športni dvorani na Dobrovi preko plesne pravljice o velikanskem škratu Timu izvedli plesno produkcijo ter navdušili polno dvorano obiskovalcev kar dveh predstavah. Z dogodkom, s katerim so bili tudi dobrodelni, so zaokrožili tudi pestro dogajanje ob 30-letnici plesnega ustvarjanja plesne šole.

Začetki plesa v Plesnem mestu segajo v leto 1990, ko sta se ustanovitelja Anita Vihtelič in Marko Hren odločila za nov korak v plesno smer. Bogato plesno znanje in izkušnje, ki sta si jih nabrala v letih kot plesna učenca, tekmovalca in trenerja, sta združila v svoji novi plesni šoli. Plesno zgodbo sta začela pisati na grosupeljskem koncu, še prej pa na Vrhniki, in to na Osnovni šoli Ivana Cankarja, kjer ju je takratni ravnatelj povabil k sodelovanju. Tam je ples postal izjemno močna disciplina in šola je ustanovila svojo šolsko tekmovalno skupino. Že pred več kot petnajstimi leti so postali evropski prvaki v hip-hopu, zelo dobri so bili v disco dancu, izjemni pa so bili tudi v rock'n rollu. Dobro sodelovanje in odlični rezultati so pripomogli, da je število otrok iz leta v leto raslo in sčasoma so prevzeli vodenje plesa tudi na OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki ter se širili še v Logatec, Brezovico, v Log - Dragomer. Med tem časom se je sedež plesne šole preselil v Ljubljano, matično delovanje pa še vedno poteka z Vrhnike. Tako se je na Vrhniki kot tudi v Grosupljem v lanskem septembru začela trideseta sezona delovanja plesne šole.

V teh letih so ustvarjali skupaj s skupino Čuki, delali so koreografije za oddajo Pod klobukom, Ribič Pepe in še za mnoge druge. Odlično delo plesnih vaditeljev pa so želeli pokazati ne le širši javnosti preko televizijskih zaslonov, pač pa pripraviti prav poseben plesni dogodek. Zato so nastali zaključni dogodki, ki so jih sprva poimenovali Prednovoletni M-ov božični plesni žur, ob koncu plesne sezone oziroma tik pred poletnimi počitnicami pa redno organizirajo Pozdrav počitnicam. Prireditve so sprva prirejali na OŠ Ivana Cankarja, ko je prostor postal premajhen, so iskali novega in danes uspešno ter zelo dobro sodelujejo z odgovornimi za športno dvorano na OŠ Dobrova, ki so jo vzeli za svojo. V njej zadnja leta potekata glavni prireditvi, kjer se zbere okoli 700 plesalcev in plesalk ter preko 2000 obiskovalcev, občasno pa se kakšna plesna predstava zgodi tudi na Vrhniki, v Grosupljem ali Ljubljani. 

Letošnja prednovoletna plesna produkcija na Dobrovi

Zadnja plesna pravljica o malce drugačnem škratu se je na Dobrovi odvila 22. decembra 2019 in to v dveh predstavah. V njej so se s praznično obarvanimi plesnimi točkami predstavili vsi plesalci plesne šole iz vseh enot Plesnega mesta. Pred starši, bratci in sestricami, dedki in babicami, strici in tetami ter drugimi prijatelji so zaplesale vse starostne skupine otrok – od triletnikov, pa vse do vrhunskih plesalcev in tekmovalcev, med katerimi so bili tudi svetovni in evropski prvaki. Najmlajši plesalci so navdušili z razigranimi plesnimi koreografijami, v katerih so pokazali ritem, zaporedje figur in gibov, ki za malčke nikakor niso enostavni. Pri nekoliko starejših osnovnošolcih in srednješolcih pa je že bilo moč razlikovati med različnimi plesnimi zvrstmi – predstavile so se hip hop skupine, nekateri pari so navdušili z rock'n roll akrobacijami, mnoge so nagovorile disco ali morda show dance koreografije. Zelo profesionalno pa so odplesali tisti največji, ki so se prav tako predstavili z različnimi plesnimi zvrstmi, mnogi med njimi so tudi dobitniki laskavih tekmovalnih priznanj in pokalov. Plesne točke je povezovala praznična igrica o velikem in zato nekoliko bolj nerodnem škratu Timu, ki se je uril v nalogah, da postane Božičkov pomagalček. Kljub številnim zapletom mu je na koncu vendarle uspelo izkoristiti svojo velikost in postati pravi škrat. Od veselja in zadovoljstva je skupaj z vsemi škrati in plesalci Plesnega mesta zaplesal zaključni ples ter tako uradno zaključil letošnjo plesno produkcijo. Bučni aplavzi in prijazni nasmeški so se vrstili iz občinstva. Lepe pohvale pa so bili deležni tudi plesni vaditelji in organizatorji, ne le za lep dogodek, pač pa tudi za duh humanitarnosti, ki so ga vpletli v dogodek. Pripravili so namreč akcijo, v kateri so z zbiranjem sredstev pomagali starejši osebi ter tako tudi njej ob praznikih poklonili iskrico veselja. 

Recept na dolgi rok: "Ples moraš iskreno imeti rad!"

Takšni veliki dogodki, prestižna priznanja in odlični rezultati tekmovalcev, predvsem pa visoke številke plesalcev, ljubiteljev plesa, ki so kdaj prestopili prag Plesnega mesta ter nenazadnje vztrajnost vseh 30 let, niso mačji kašelj. Eden od ustanoviteljev plesne šole, Marko Hren, za uspeh izda preprost recept: "Ples moraš iskreno imeti rad!" "Skupaj s soustanoviteljico Anito Vihtelič se vsa leta trudiva, da osnovni cilj plesne šole ni uspeh, temveč otroci, ki v plesu uživajo in se imajo fajn," doda in pove, da na tak način učenci v Plesnem mestu ostajajo dolga leta: "Nekateri tako iz začetnika v vrtcu postanejo osnovnošolski plesalci, nato tekmovalci, celo svetovni prvaki, zatem pa že plesni učitelji na nivoju šole ali vrtca, nadalje trenerji tekmovalnih skupin. Dogaja pa se, da ti svojega otroka pripeljejo nazaj v plesno šolo in tako je krog zaključen, s tem je naše poslanstvo izpolnjeno in uspeh zagotovljen." 

Besedilo in fotografije Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi