Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Sveti Lovrenc ima prenovljen in blagoslovljen zvonik

V začetku avgusta na Smolniku praznujemo "žegnanjsko" nedeljo, ko se številni od daleč in blizu povzpnemo k maši na Goro. Letošnji praznični dan je bil tudi dan veselja in hvaležnosti za delo, ki je bilo opravljeno ob obnovi zvonika naše podružnične cerkve. Župnik Bogdan Oražem je blagoslovil opravljeno delo, veselili pa smo se tudi ob 60. rojstnem dnevu, ki ga je nedavno praznoval naš rojak, duhovnik in prijatelj Stane Gerjolj.
Podružnična cerkev sv. Lovrenca se na višini 824 metrov nad morjem že stoletja bori z vsemi vremenskimi razmerami in zato je prišel čas za obnovo in nujna vzdrževalna dela. Na pobudo ključarjev, domačega župnika Bogdana in mojstrov je bil spomladi izdelan načrt za obnovo zvonika. V prvi fazi obnove smo se lotili zvonika in njegovega ostrešja. Z deli smo pričeli v začetku julija. Na vrh Gore je bilo treba prenesti orodje in ogrodje za postavitev odra, kar smo najprej opravili s traktorji, kasneje s številnimi prostovoljci. Izkušeni mojstri iz podjetja Šušteršič so se lotili obnove zvonika. Postavitvi odra je sledilo odkritje strehe, prenova tramov in namestitev nove kritine. Na novo streho smo namestili sončne celice za pridobivanje električne energije. Na pobudo mojstra Andreja Šušteršiča smo v "bunki" na vrhu ostrešja našim zanamcem zapustili listino o obnovi, žganje in nekaj kovancev. Prenovili smo tudi lestenec, ki sedaj razsvetljuje notranjost cerkve.

Ko so bila dela na ostrešju zaključena, smo namestili še nova polkna, počistili in prepleskali zvonik ter pripravili instalacije za električno napeljavo, ki bo omogočala razsvetljavo in zvonjenje cerkvenih zvonov. Ob zaključku del smo namestili še reflektorje. Vsak večer lahko zdaj upremo pogled v Lovrenc, kjer zdaj stoji razsvetljena cerkev na Gori. Reflektorji se napajajo s pomočjo sončne energije in bodo prižgani vsak dan do 11. ure zvečer. V naslednji fazi obnove pa bomo s pomočjo električne energije iz sončnih celic vzpostavili še zvonjenje cerkvenih zvonov. Načrtujemo, da bomo z deli pričeli kmalu. 

To svetišče so generacije pred nami gradile z lastnimi rokami in v veliko težjih pogojih. S tem ko skrbimo za to cerkev, izkazujemo spoštovanje do prednikov in hkrati gradimo temelje za prihodnje rodove. Ob zaključku "žegnanjske" maše so se tako zahvalili vsem, ki so pomagali pri obnovitvenih delih, na tem mestu pa še enkrat iskrena hvala vsem, mojstrom, ključarjem, župniku Bogdanu Oražmu in vsem prostovoljcem, ki ste se v tako velikem številu odzvali na vsako prošnjo za pomoč. Spoznali smo, da še znamo stopiti skupaj, da skupno delo krepi ljudi in povezanost med nami. Naj nas sv. Lovrenc povezuje in varuje še naprej.

Ana Oblak

Oglejte si tudi