Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Skupnostno ustvarjanje Dobrova - Polhov Gradec

V želji, da bi oživili lokalno ustvarjalno skupnost, smo januarja v Občini Dobrova - Polhov Gradec organizirali delavnice in srečanja Skupnostno ustvarjanje, ki so bili namenjeni lokalnim ustvarjalcem.

Polhov Gradec je idilično naselje ob vznožju hribov in ima veliko večji pomen, kot bi lahko sklepali po številu prebivalcev – teh je dobrih 600. Zaradi zgodovine nosi ime po tamkajšnjem hribovju in je kulturno središče Občine Dobrova - Polhov Gradec, nas pa je zanimalo, ali je tudi ustvarjalno središče. V občini namreč število prebivalcev z ustvarjalnim poklicem nadpovprečno narašča, delovna mesta pa temu ne sledijo, kar pomeni, da je v občini veliko več prebivalcev z ustvarjalnim poklicem kot ustvarjalnih delovnih mest. V skladu z željo ustvarjalcev po medsebojni bližini kraja bivanja in kraja dela ter konceptom policentrične mestne regije smo se odločili organizirati delavnice, ki bodo spodbudile k razvoju novih ustvarjalnih delovnih mest v občini. Glede na majhnost kraja je bil velik poudarek na upoštevanju lokalnega konteksta, razvojnih možnosti občine ter predvsem na željah in interesih domačinov.

Izhajali smo iz Miklavževega sejma, ki ga vsako leto decembra organizirajo v Polhograjski graščini in katerega se udeležuje kar nekaj lokalnih ustvarjalcev in rokodelcev. Cilj delavnic je bil spodbujanje razvoja članov skupnosti v skupnostnem, oblikovalskem in poslovnem smislu ter njihovo povezovanje. Hkrati smo pripravili idejno zasnovo novega sejma oziroma tržnice, ki bi odprla nove možnosti prodaje lokalnih izdelkov in prispevala k razvoju kraja.

Rokodelci, ki so sodelovali pri delavnicah Skupnostno ustvarjanje, se ukvarjajo z ilustracijo, zeliščarstvom, mlečnimi izdelki in vezenjem, izdelujejo mila, suho (papirnato) cvetje in lesene okrasne izdelke, pletejo ter pečejo kruh. V skupini smo opazili kar nekaj pozitivnih značilnosti, ki so odstopale od tistih, značilnih za urbane ustvarjalne skupnosti. Opazna je bila večja vloga tradicije in avtentičnosti, vsi vključeni pa so poudarili pomen ekološkega vidika in naravnosti.

Projekt smo zasnovali kot vajo v dveh delih: izboljšavo izdelkov in stojnic ter grajenje skupnosti. Srečanja so potekala enkrat na teden v prostorih Polhograjske graščine; tam smo ustvarili odprt in prijeten prostor, kjer so se ustvarjalci in rokodelci srečevali, se med seboj spodbujali, raziskovali, izmenjavali ideje, mnenja in osebne zgodbe. Na vodenih vajah in skozi pogovor smo se seznanili z resničnimi individualnimi potrebami lokalnih rokodelcev in njihovo motivacijo pri vzpostavitvi skupnosti.

Pomembnejše in kompleksnejše delo je bilo grajenje skupnosti ustvarjalcev, saj rokodelski sejem pomeni tudi skupnost trgovcev. Izkušeni prodajalci namreč vedo, da več prodajalcev privabi več kupcev in da večja izbira in raznolikost izdelkov večata prodajo. Če se rokodelski sejem ustanavlja in uveljavlja na novo, pa zahteva skupnost še toliko večjo povezanost, ker so začetki praviloma zahtevni. Spoznavanju, zbliževanju in empatiji smo zato namenili veliko pozornosti, saj bodo rokodelci potrebovali medsebojno pomoč, usklajevanje in tudi odrekanje. Z upoštevanjem vseh novopridobljenih veščin in znanj bo vzpostavitev kmečke tržnice za prodajo živil ter rokodelske tržnice z unikatnimi izdelki zagotovo lažja in uspešnejša.

Pri tem se je vloga Občine Dobrova - Polhov Gradec izkazala kot izjemno pomembna, saj je bila občina, kot organizatorka sejma in nosilka blagovne znamke Dobrote Blagajeve dežele, osrednji člen tega projekta. Poleg podpore župana Franca Setnikarja je bila še posebej pomembna vloga Helene Budin Čuk, ki je aktivno sodelovala na delavnicah, pomagala pri vzpostavitvi stika z lokalnimi ustvarjalci in bila neizčrpen vir informacij.

Veseli smo, da se je skupnost dobro odzvala. Že med delavnicami so lokalni ustvarjalci zavzeli določene vloge pri potencialni organizaciji nove lokalne tržnice ali sejma ter organizaciji rednih srečanj ustvarjalne skupnosti.


Naslednje srečanje, na katero ste vabljeni prav vsi, ki se ukvarjate z rokodelstvom, umetniško ali kulinarično dejavnostjo, bo potekalo četrtek, 5
. marca 2015, ob 17.00 v Polhograjski graščini. Informacije in prijave na info@dobrova-polhovgradec.si.

 

Sodelujoči pri projektu:

Urban Jeriha, Društvo Preboj; Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček, Oloop; Aidan Cerar, Nataša Mršol in Barbara Boh, RCKE; Helena Čuk, Drago Cvikič, Simona Košir, Marija Končan, Maša Kozjek, Milan Meden, Sonja Sečnik, Margita Vehar in Anica Tomšič.

 

Avtorji: Urban Jeriha, Tjaša Bavcon, Aidan Cerar in Barbara Boh

Oglejte si tudi