Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

O temeljnem kamnu za nov "prosvetni dom" – Kulturni dom Jakoba Trobca

Časopis Slovenec je leta 1938 poročal o blagoslovitvi temeljnega kamna za današnji Kulturni dom Jakoba Trobca, ki je letos dobil prenovljeno zunanjo podobo, kot je bilo opisano v prejšnji številki Našega časopisa.

To slovesnost so pripravili ob stoletnici škofovega rojstva leta 1938. Časopis Slovenec je obširno poročal o tem. Članek z naslovom Veličastna proslava škofa Trobca v Polhovem Gradcu ima datum 10. julij 1938, navedbe pa kažejo, da je časopis izšel že naslednji dan. V razdelku z mednaslovom Popoldanska slovesnost pa je na kratko tudi opisano, da so ob tej priložnosti blagoslovili temeljni kamen za nov "prosvetni dom", po današnje rečeno, za Kulturni dom Jakoba Trobca. Opisane so tudi podrobnosti te proslave: "Tam /na mestu slovesnosti/ je godba zaigrala najprej himno slovenskih fantov, nato pa je nečak pokojnega škofa, g. župnik Jožef Trobec, pozdravil vse udeležence in se jim zahvalil, da so se udeležili te proslave v tako velikem številu. Nato je sledila deklamacija deklice in nato pesem Domovini. Po zborni recitaciji otrok je sledila še pesem Iz stolpa sem. Potem je imel g. dr. Česnik v imenu Prosvetne zveze slavnostni govor ob priliki blagoslovitve temeljnega kamna za nov prosvetni dom v Polhovem Gradcu, ki se bo imenoval Trobčev dom. Po govoru je zaigrala godba, nato pa je bil temeljni kamen blagoslovljen." Dodajmo, da je pesem Domovini napisal Gregor Koritnik, po poklicu pravnik, sicer pa pesnik in spreten prevajalec iz angleščine z Briš pri Polhovem Gradcu. Omenjeno pesem je takratno ministrstvo za prosveto nagradilo.

Tako je bilo poročilo. Sledi še pohvala za "krasno organizacijo, ki se je manifestirala po zaslugi domačih prirediteljev v odlični discipliniranosti v cerkvi, na cesti in pri zabavi".  Poročilo se konča z mislijo, da se "zlasti gostje temu kar niso mogli načuditi". Poročevalec ni podpisan, očitno pa je celodnevno dogajanje izpričalo veliko zavzetost kraja ob tem dogodku.

 

Milka Bokal

Oglejte si tudi