Tatjana Vuković se Sloveniji in tujini že četrto leto predstavlja z unikatno ponudbo pod blagovno znamko Gaja česen. Klasično mesno ponudbo, sedemnajst suhih salam, razstavljenih v Dvoru, je dopolnila s pokušino štirih česnovih jedi, pripravljenih po receptih, ki se prenašajo in dopolnjujejo iz roda v rod. Česen je hrustljav in brez konzervansov, saj je vložen v olivnem ali bučnem olju, Tatjanina morda najekstravagantnejša domislica pa so suhe slive, polnjene s stroki česna in vložene v kis z začimbami. Palete osmih okusov niso od nikogar prevzeli, temveč so jo razvili sami in testirali najboljše kombinacije začimb. S svojimi brbončicami lahko dobrote ocenite tudi pri večjih veletrgovcih, letos pa Tatjana že pripravlja večje količine izdelkov za avstrijski trg, in sicer prek trgovinske verige Hofer, ki je po njenem mnenju bolj "fer" kot domači trgovec.
Najpomembnejša sestavina njenih gurmanskih kozarčkov je seveda česen; avtohtona ptujska sorta je žal prevelika, kitajski česen pa ni primeren zaradi nezdravega načina priprave za dolgo transportiranje, zato so izbrali špansko sorto morado, ki jo kooperanti sadijo na petih koncih Slovenije. Prva letina je rodila lani in ni bila zelo obilna, saj česen potrebuje vsaj štiri leta, da se privadi na slovensko podnebje.
Sebastjan Vehar



