Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Obnova v Petačevem grabnu po lanskem neurju

Polhov Gradec, 18. november – Na najbolj prizadetem območju Občine Dobrova - Polhov Gradec – pri novem mostu v Petačevem grabnu – je potekalo simbolno odprtje obnovljene infrastrukture v občini po odpravi posledic lanskoletnih naravnih nesreč, kar je državo in občino stala blizu 2,5 milijona evrov.
Občina Dobrova - Polhov Gradec je ena izmed najbolj prizadetih slovenskih občin, ki so jo v lanskem letu na nekaterih območjih močno preobrazile kar tri naravne ujme – sneg in žledolom v januarju in februarju, neurja in poplave v avgustu in oktobru. Občina je po neprijetnih dogodkih začela nemudoma ukrepati ter poskrbela za vzpostavitev začasnega stanja. Vseskozi pa se je skupaj z državnimi organi in izvajalci lotevala celovito odpravljati posledice. Državni proračun je za sanacijska dela na območju občine prispeval 570.000 evrov, Občina Dobrova - Polhov Gradec pa 830.000 evrov, vrednost intervencijskih del na vodotokih je medtem Agencijo RS za okolje stalo 750.000 evrov. Še vedno obstajajo področja, ki jih bo na območju občine Dobrova - Polhov  Gradec potrebno sanirati, vendar je uspešno zaključena že večina projektov, zato je tokrat »pri novem mostu« potekalo slavnostno odprtje, ki je bilo simbol za celovito prenovo v občini.
Dogodka se je udeležilo lepo število izvajalcev, ki so pri obnovitvenih delih na različnih področjih sodelovali, ter krajanov, ki so se današnjih razmer in stanja najbolj veseli. Kajti, kot je v nagovoru med drugim dejal župan Franc Setnikar, si danes ob pogledu na dolino izredno težko predstavljamo razdejanje in popolnoma popačeno podobo kraja pred meseci. Zahvalil se je vsem, ki so pri odpravi posledic kakorkoli sodelovali, ter zaključil z željo, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo. Za njim je spregovoril direktor Agencije RS za okolje Joško Knez, ki je pohvalil izjemno dobro in korektno sodelovanje države in občine, katerega rezultat je tudi visok znesek vložka države, saj občina Dobrova - Polhov Gradec velja za območje, kamor je bilo za odpravo posledic naravnih nesreč vloženega največ državnega denarja. Sledil je simbolni prerez traku in blagoslov župnika v Črnem Vrhu Petra Nastrana. S puščavskim pregovorom, na težavnih poteh najdeš dobre ljudi, se je uradni del slovesnosti zaključil. Po njem so se zbrani odpravili v Polhograjsko graščino, kjer so imeli priložnost spoznati eno od turističnih ponudb Polhograjske graščine – čaj z grofom Blagajem.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi