Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Obisk čebelarja v vrtčevski enoti Brezje

V Brezju imamo manjšo enoto z dvema skupinama: Mucki in Konjički. Skupino Konjički obiskuje 19 navihanih in vedoželjnih otrok, starih od 3 do 6 let. Imamo 15 dečkov in 4 deklice, le 3-je otroci pa se bodo konec šolskega leta od nas poslovili in vključili v šolo. Besede dolgčas ne poznamo, ker skupaj zelo radi ustvarjamo, plešemo, telovadimo, rišemo, poslušamo pravljice, raziskujemo, prepevamo in se igramo. Najbolj uživamo v igri s prijatelji in v gibanju v naravi. Med seboj si pomagamo, skrbimo za to, da se v skupini vsi dobro počutimo in se imamo preprosto radi. Vzgojiteljici Genči in Erika se trudiva, da se otroci vsak dan z veseljem vračajo v vrtec, da so varni in sprejeti.

Od cveta do cveta čebelica leta...
V petek, 24. 11. 2023, je bil v skupini »Konjički« v Brezju prav poseben dan. Obiskal nas je čebelar, gospod Aleš Bozovičar. Predstavil nam je svoje delo s čebelami in nas presenetil s svojo čebelarsko opravo, ki je pritegnila našo pozornost.
S pomočjo pripovedovanja ob plakatu panja nas je seznanil z delom čebel. Izvedeli smo, da imajo čebele različne vloge v svojem panju (nekatere delajo, druge branijo panj ...). Spoznali smo, kako je panj narejen, kako je sestavljeno satje in tudi slovensko avtohtono vrsto čebele – Kranjsko sivko. Gospod Aleš nam je zaupal, da je delo s čebelami zelo lepo, vendar tudi odgovorno.
V igralnici nas je čebelar presenetil s čebeljim voskom in smo skupaj z njim izdelovali sveče, ki so jih otroci nato odnesli domov. Ob koncu obiska so otroci poskusili še akacijev med, ki ga je gospod Aleš prinesel s seboj.
Imeli smo zelo lep dopoldan, poln novih in zanimivih stvari.
Poleg tega obiska smo se v tem mesecu v naši skupini veliko pogovarjali o čebelah ob različni otroški literaturi, spoznali pesem Čebelar (L. Slak) in ob njej tudi plesali v parih. 17. 11. 2023 smo imeli v naši skupini tudi slavnostni slovenski tradicionalni zajtrk (kruh, maslo, med, mleko, jabolka). Igralnico smo polepšali z različno dekoracijo na temo čebel. Skupaj smo se odpravili tudi na sprehod, kjer smo si ogledati čebelnjak. Naša člana skupine Nik in Gal pa sta nas presenetila celo s svojo čebelarsko opremo.


Čebelar (avtor besedila: Slavko Podboj, avtor glasbe: Lojze Slak)
Sonce šlo je za goro,
mrak je padel na zemljo,
pesem črička sliši se,
k večernem’ počitku vabi vse.
V mojem srcu je nemir
na jesenski ta večer,
tiho stopim sam čez prag,
grem v moj stari čebelnjak.
Kako lepo mi zašumijo,
kako lepo mi zadišijo,
a v srcu mi spomin
na mlade dni budijo.
Čebelice, čebelice,
saj moje ste prijateljice,
pozabi vas nikdar
ta stari čebelar.
V mojem srcu je nemir
na jesenski ta večer,
čriček pesem je odpel,
a meni spomine, čas je vzel.

Vzgojiteljici Genovefa (Genči) Buček in Erika Vižin


Oglejte si tudi