Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Tržnica poklicev

Dobrova, 22. november – V prostorih Osnovne šole Dobrova je potekala tržnica poklicev, na kateri se je predstavilo 34 srednjih šol, na stojnicah pa so se oglašali in spraševali devetošolci iz Dobrove, Horjula, Polhovega Gradca, Brezovice, Preserja in z Loga ter iz Dragomerja.
Odločitev o nadaljevanju šolanja in izbiri poklicne poti je ena najpomembnejših v mladostniških letih in pogosto tudi težka. Ker se šolski vodstveni kadri tega zavedajo, prav tako pa vejo, da rok za oddajo vlog o vpisu za učence 9. razreda vsako leto prehitro pride, iščejo načine, ki bi njihovim mladim omogočili premišljene odločitve, podprte z dovolj informacijami. Za eno izmed odličnih dobrih praks se je izkazala poklicna tržnica, ki je pred štirimi leti prvič potekala v Osnovni šoli Horjul, zatem v Osnovni šoli Polhov Gradec, leto kasneje v Osnovni šoli Brezovica in letos v Osnovni šoli Dobrova. Dober glas o dogodku se je namreč hitro razširil, zato sta se naštetim pridružili še osnovni šoli Log - Dragomer in Preserje. Svetovalne delavke omenjenih šol so se povezale tudi letos in si pomagale pri organizaciji tržnice, kamor vselej povabijo srednje šole, za katere njihovi učenci izkazujejo največ interesa.

Odzvalo se je 34 šol, tako gimnazij kot srednjih strokovnih in poklicnih šol ter Slovenska vojska in Policija. Prireditev je potekala v sejemski obliki. Na stojnicah so predstavniki srednjih šol, profesorji in dijaki, predstavljali značilnosti in posebnosti šol ter bili na voljo za natančnejše informacije in nasvete. Posredovali so naslove spletnih strani in razdelili gradivo, ki so ga zainteresirani lahko prelistali tudi po tržnici. Prisluhnili smo nekaterim pogovorom in izvedeli, da so osmošolci in devetošolci najpogosteje spraševali o posebnostih, ekskurzijah, tujih jezikih, sprejemnih izpitih … zanimali pa so jih tudi strogost profesorjev in odnosi med dijaki in profesorji. Petra Prevec, svetovalna delavka OŠ Dobrova in letošnja koordinatorica, je povedala, da je bil dobrovskim devetošolcem dogodek zelo všeč, predvsem pogovori z dijaki, različne predstavitve praktičnih delavnic, v katerih so se lahko preizkusili tudi sami, kot na primer prikaz praktičnega dela v lesarstvu, frizerstvu, gostinstvu in podobnem. Veliko zanimanja so obiskovalci pokazali tudi za poklica vojaka in policista, fante pa posebej zadnja leta zelo privlači pomorstvo.

Koordinatorica letošnje tržnice poklicev v Dobrovi Petra Prevec je med prednostmi takšnega načina izmenjave mnenj in izkušenj poudarila, da je za njihove učence pomembno predvsem to, da lahko na enem mestu spoznajo, kakšne so možnosti nadaljnjega izobraževanja in iz prve roke dobijo vse informacije glede vpisa in programa konkretne srednje šole. Pozitiven pa je bil tudi odziv profesorjev srednjih šol, ki so posebej pohvalili ravno tim svetovalnih delavk različnih šol, ki med seboj dobro sodeluje in tako igra pomembno vlogo na področju karierne orientacije, je povedala Prevčeva. To so tudi ključni razlogi, da  ostajajo zvesti začrtani sejemski obliki, saj lahko vsak najde nekaj zase. Kot eno od zanimivosti pa je navedla, da profesorji za predstavitev posamezne srednje šole zelo pogosto izberejo dijake, ki so prej obiskovali osnovno šolo, na kateri dogodek poteka, tako se srečajo v novi vlogi in bolj pristno navdušijo svoje nekdanje vrstnike. Njihovi nekdanji učitelji pa so veseli povratnih informacij, da so nekdanji učenci našli svoje pravo interesno področje in so uspešni na svoji izobraževalni poti.


Konkretne in kakovostne informacije, ki jih osmošolci, devetošolci in njihovi starši lahko na neposreden način dobijo na tržnici poklicev, olajšajo marsikatero odločitev o nadaljevanju šolanja po končani osnovni šoli. Nenazadnje pa gre za pomemben in hkrati prijeten dogodek, ko se srečajo učenci višjih razredov različnih osnovnih šol in izmenjajo mnenja ter morebiti navežejo tudi poznanstva, ki jim bodo morda prav prišla že jeseni.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi