Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
21°C
8°C
PON.
24°C
10°C
Deli

Zahteven teren pri Osnovni šoli v Polhovem Gradcu ponovno pokazal zobe

Tik pred zaključkom del na Ureditvi zunanjih površin pri OŠ Polhov Gradec se je pripetil neprijetni dogodek plazenja zemljine, ki je imel za posledico poškodbe na parkirišču. Gre za večji posed dela novo izvedenega nasipa, ki je izveden kot armirana brežina.

Projekt Ureditve zunanjih površin pri Osnovni šoli Polhov Gradec, več kot milijon evrov vreden projekt, ki bi vse od začetka šolskega leta moral biti že vsem na uporabo, se bo še nekoliko podaljšal. Razlog za to je ponovno teren, ki je že v preteklosti nekajkrat oteževal razmere in dela na tem območju, tokrat pa je tik pred zaključkom ponovno pokazal svojo moč. Navkljub napotkom in pozivom, da je potrebno resno obravnavati lokacijo in vse posege ob njej, se je situacija ponovno izkazala kot nepredvidljiva. Teren v spodnjem delu narejenega parkirišča je namreč začel drseti in nastale so poškodbe na parkirišču.

Po nastali nesreči, je bil na parkirišču s strani izvajalca izveden sondažni površinski izkop matične zemljine, da bi ugotovili sestavo in stanje podzemnih voda. Zaradi velike vsebnosti vode v zemljini in slabo nosilnih tal, je bila dodatno izvedena sondažna vrtina, ki pokaže stanje na večjih globinah in omogoča spremljavo ter pregled stanja kanalizacijskega sistema, ker prečno čez parkirišče poteka podzemni kanalizacijski mešanih vod  iz osnovne šole. Pregled s kamero je pokazal poškodbe na cevovodu, ki je bil izdelan leta 1969 iz betonskih cevi fi 30 cm in posledično nekontrolirano iztekanje vode mimo zbirnih jaškov. Konstantno večletno iztekanje vode v okoliški teren, je očitno povzročilo bistveno poslabšanje razmer v zemljini in poslabšanje njene nosilnosti. Obtežba novega nasutja je povzročila iztisnjenje vode na rob nasutja, kar povzroča težave na sosednjih zemljiščih. Pristojni na občini je pojasnil, da je bil po zgornjih ugotovitvah prvi ukrep, ki se ga bodo lotili sanacija stare kanalizacije in razbremenitev nasipa. Zagotovil je, da se vsi skupaj, z izvajalcem del in projektantom, trudijo, da bi te nujne ukrepe čim hitreje izpeljali, in to ne na način, ki bi v naslednjih fazah povzročal dodatne stroške. Poleg začasnih, nujnih ukrepov projektanti iščejo rešitve, ki bi trajno izboljšale razmere na tem zahtevnem terenu.

Pojasnjeno je bilo, da bo Občina v naslednjih dneh vložila vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja le za zunanje športno igrišče, za parkirišče bo vloženo naknadno, saj je želja, da na tem območju šolske aktivnosti čim prej stečejo. Na igrišču je namreč potrebno dokončati zgolj še del ograj in vhod, trenutno pa se izvaja hortikulturna zasaditev. Lepa in topla jesen je kot naročena, da bodo učenci njene žarke na novem nogometnem, košarkarskem ali otroškem igrišču ali pa na atletski stezi lovili za rep.
Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi