Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Povračilo stroškov prevoza za osnovnošolce

Občinski svetniki so na 19. redni seji sprejeli pravilnik o prevozu šoloobveznih otrok in otrok s posebnimi potrebami, ki določa tudi povračilo stroškov prevoza.

Osnovnošolski učenci imajo pravico do brezplačnega prevoza, če je njihovo prebivališče od osnovne šole oddaljeno več kot 4 kilometre. Ne glede na oddaljenost imajo pravico do brezplačnega prevoza tudi tisti osnovnošolski učenci, katerih varnost je na poti v šolo ogrožena, kar ugotovi pristojni organ za preventivo v cestnem prometu.

Večino prevozov Občina Dobrova - Polhov Gradec zagotavlja prek izbranih izvajalcev storitev šolskih prevozov, ki so registrirani za prevoz šolskih otrok. Otroci s posebnimi potrebami imajo pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega prebivališča od osnovne šole. Otrokom s posebnimi potrebami je na podlagi odločbe Zavoda Republike Slovenije za šolstvo določeno izvajanje dodatne strokovne pomoči v zavodu za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Cilj pravilnika je sistemsko urediti zagotavljanje prevozov oziroma sofinanciranje stroškov prevoza otrok na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec, pri čemer se določijo upravičenci do prevoza v šolo in domov, višine zneskov povračila stroškov v posebnih primerih, postopek za uveljavljanje pravice do prevoza oziroma povračila stroškov prevoza, podlage za povrnitev prevoznih stroškov v posebnih primerih in način izplačevanja sredstev za povračilo prevoznih stroškov upravičencev na območju občine.

Pri določanju načina povračila stroškov Občina Dobrova - Polhov Gradec sledi ekonomsko upravičeni višini povračila stroškov za izvedeni prevoz in s tem racionalizaciji stroškov šolskih prevozov. Osnova za obračun kilometrine je v pravilniku določena v višini, kot je določena z veljavnimi predpisi o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela za javne uslužbence, do višine, ki se ne všteva v davčno osnovo. Trenutno je to povračilo določeno v višini 8 % cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina na kilometer, na podlagi Zakona o uravnoteženju javnih financ.

Upravičenci po pravilniku so osnovnošolski otroci in otroci s posebnimi potrebami, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje. Eden izmed glavnih pogojev je tudi stalno prebivališče v Občini Dobrova - Polhov Gradec.

Stroški prevoza v šolo in iz šole za upravičence se povrnejo glede na ceno najcenejše vozovnice za javni prevoz (v višini enkratne ali mesečne vozovnice) oziroma se povračilo prevoznih stroškov določi na osnovi dejansko prevoženih kilometrov na relaciji od doma upravičenca do šole in nazaj, v kolikor strokovna služba ugotovi, da je to cenejša oblika prevoza.

Za osnovnošolske otroke morajo osnovne šole oziroma zavodi do 30. 6. za naslednje šolsko leto posredovati vloge in sezname učencev. Vlogo za uveljavljanje pravice do povračila stroškov prevoza najdete na na občinski spletni strani. Sredstva za povračilo prevoznih stroškov upravičencev se na podlagi zahtevka nakazujejo mesečno na osebni račun njihovih zakonitih zastopnikov, katerim je bila izdana odločba. Zakoniti zastopniki upravičencev morajo zahtevek z dokazili posredovati strokovni službi Občine Dobrova - Polhov Gradec, najpozneje do 5. dneva v mesecu za pretekli mesec. 

Oglejte si tudi