Logo MojaObčina.si
JUTRI
28°C
14°C
TOR.
30°C
15°C
Oceni objavo

Bralna značka za starše na OŠ Dobrova

Na začetku šolskega leta smo starše na naši šoli povabili k temu, da bi jih otroci čimvečkrat videli s knjigo v roki in da bi tudi oni opravili bralno značko. Saj vemo, starši s svojim zgledom veliko prispevajo k temu, da bodo tudi otroci radi brali.  

Prijetno presenečeni smo bili že nad prvimi odzivi staršev, ki so bili nad idejo navdušeni. Bralna značka je potekala tako, da so izpolnili obrazec, v katerem so napisali mnenje o prebrani knjigi ter ji dali oceno. Njihovi komentarji so bili nato objavljeni na spletni strani šolske knjižnice. Tako se je prav kmalu nabrala zbirka bralnih predlogov, ki so po pripovedovanju marsikomu prišli prav, ko ni vedel, katero knjigo vzeti v roke. Zanimivo, nekateri otroci so pripovedovali, da z mamicami kar tekmujejo, kdo bo bralno značko opravil prvi, kar je bila tako za ene kot druge dobra spodbuda. 

V četrtek, 16. maja 2024, smo starše in njihove otroke povabili na prireditev ob zaključku. Z otroki smo staršem želeli pripraviti presenečenje in jim zato nismo povedali, kaj pripravljamo. Z nekoliko improvizacije, zaradi česar je bilo vzdušje še bolj sproščeno, smo pripravili kulturni program. Oblikovan je bil kot televizijska oddaja z naslovom »Kultura iz šolskih klopi«. Oddajo je vodil sedmošolec Martin, ki se je izkazal kot pravi televizijski voditelj, s terena (OŠ Dobrova) pa se je oglašala naša preizkušena poročevalka, devetošolka Kim. Ogledali smo si  gledališko predstavo Pozabljiva kapica, ki so jo zaigrali učenci od 1. do 4. razreda,  vključili pa smo tudi glasbene točke ter recitacije učencev. Kot v pravi televizijski oddaji smo imeli celo oglase.

Naša poročevalka Kim je na terenu opravila tudi nekaj intervjujev. Otroke, starše in gospo ravnateljico je povprašala o tem, kaj menijo o branju in opravljanju bralne značke ter katere knjige priporočajo. Po odgovorih sodeč je tako med otroki kot odraslimi veliko navdušenih bralcev.

Podelili smo tudi priznanja in knjižne kazalke, ki jih je za starše pripravila učiteljica Alja Jekovec Korošec skupaj z učenci v podaljšanem bivanju. Res je bilo lepo videti na eni strani starše, ki so navdušeno spremljali nastop svojih otrok, na drugi pa otroke, kako so bili ponosni, ko je njihova mamica ali pa babica od gospe ravnateljice prejela priznanje za opravljeno bralno značko. Na tak način so starši in stari starši zares lep zgled otrokom, da je branje nekaj lepega.

knjižničarka Zvonka Španger

Oglejte si tudi