Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Razstava terierjev prava paša za oči in ušesa

Slovenski klub za terierje je v Polhovem Gradcu v soboto, 31. avgusta, že četrtič organiziral 26. specialno razstavo terierjev. V središču zgornje Gradaške doline, v kraljestvu polhov in blagajevega volčina in neokrnjene idilične narave Polhograjskega hribovja, so zapisali v spremljevalni brošuri.
Na istem mestu sta istočasno potekali dve specialni razstavi psov, in sicer letos 26. specialna razstava terierjev in 23. klubska razstava retrieverjev (prinašalcev), ki imajo svoj klub, posledično pa povabijo tudi sodnike, ki so specializirani zanje. Prireditev pri Pograjskem domu je potekala ves popoldan v treh ocenjevalnih ringih, kjer se je skupaj s ponosnimi lastniki sprehajalo oz. teklo rekordno število 108 psov. Predstavilo se je 24 različnih pasem terierjev, videli smo lahko tudi tako zelo redke pasme kot sta glen of imaal terier in sealyhamski terier, ki sta tudi na velikih mednarodnih razstavah prava redkost. Vse to pred strogimi očmi ocenjevalne žirije in še najmanj strogim očesom župana naše občine Franca Setnikarja.
Ob 18. uri smo ob prefinjeni glasbeni spremljavi, kakršno bi jim zavidali tudi med nastopi lipicancev kobilarne Lipica, spremljali finalne nastope terierjev pod budnim očesom obeh sodnikov; to sta bila Tina Sterguljc Krušič in Finec Veli Pekka Kumpumȁki. Oba sta specialista za terierje in mednarodna sodnika, ki imata dolgoletne izkušnje tako z vzrejo psov kot tudi s sojenjem.  Vodja prireditve je bil g. Gorazd Gregor Namestnik, strokovna vodja ga. Špela Židan. Isti večer je Slovenski klub za terierje praznoval še 25. obletnico, v naslednjih nekaj dneh pa so imeli še vzrejne preglede in telesno oceno terierjev ter predavanje za člane in ostale prijavljene slušatelje dveh profesorjev biotehniške fakultete in svoje članice, sicer veterinarske tehnice.
Organizator je pripravil tudi mesne poslastice na žaru in dovolj domačega peciva za vse udeležence. Pogled na občinski prireditveni prostor je bil mešanica kampa in arboretuma … polno malih šotorov, v katerih so lastniki, no, večinoma skrbne lastnice, skrite pred dežjem ali soncem, nikakor pa ne pogledi številnih obiskovalcev, krtačile in negovale svoje ljubljenčke na namenskih mizicah s stojalom za privez. Zgledno urejena razstavna prostora, tekmovalna ringa, sta bila ograjena z lesenimi ogradami brez pretiranega oglaševanja – reklamni panoji so bili postavljeni kot ozadje zmagovalnega podija in to velikega estetskega formata. Pohvalno in lepo. Morda bi privabili še več obiskovalcev, če bi na koncu izbirali še najlepše predstavnice med rejci … Saj veste, kruha in iger oz. za vsakogar nekaj … Se vidimo naslednje leto!


Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi