Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
-4°C
SRE.
8°C
-3°C
7402

Preživite dan na oglarski kmetiji

Naša družina se že dolgo ukvarja s kuhanjem oglja na tradicionalen način, s katerim so se ukvarjali že naši predniki, med njimi tudi moj oče. On mi je predal vsa znanja in veščine kuhanja oglja in zdaj nadaljujemo s to tradicijo tudi mi. Za namene oglarjenja in bdenja ob ognci (kopi) sem pred nekaj leti ob robu gozda med drevesi postavil oglarsko hiško, da sem si olajšal delo v času kuhanja oglja, saj je treba vsaki 2 do 3 uri preverjati, kako se kuha. Čas kuhanja in pospravljanje oglja traja približno en mesec v letu, ostali čas lahko oglarsko hiško ponudimo gostom v najem.

Izvedli smo že kar nekaj delavnic za otroke iz osnovne šole Polhov Gradec in Črni vrh na temo oglarjenja. Več let sodelujemo tudi pri izvedbi delavnice »Na kmetiji« v okviru oratorija župnije Polhov Gradec. Otroci so pri nas spoznali življenje in delo na majhni in strmi hribovski kmetiji. Sestavljali so ognco, jo prižgali, jo trgali in pobirali kuhano oglje. Na oglju smo si potem tudi pripravili zasluženo kosilo. Pri tem je bilo videti, da so zelo uživali, čeprav so domov odhajali umazani od oglja in utrujeni.

Zaradi navdušenja otrok in tudi nekaterih staršev smo se odločili, da ponudimo možnost koriščenja oglarske hiške v času, ko je jaz kot oglar ne uporabljam. Pred hiško je dovolj prostora za piknike za manjše skupine – do 15 oseb. Možno je speči kruh v naravnem okolju – v prirejeni peči v robu ob poti do hiške.

V kolikor iščete mir v naravi v pogorju Polhograjskega hribovja, vam je oglarska hiška na voljo!  V okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji prodajamo tudi viške pridelkov na kmetiji. Od nas je več izhodišč za pohodnike; Tošč, Polhograjska grmada, Polhograjska gora. V kolikor je zanimanje me lahko kontaktirate na telefon: 031 888942 – Rok Kozjek oz. na mail: rok.kozjek@siol.net, nahajamo se v Mačkovem grabnu, Setnica del 12, 1355 Polhov Gradec – po domače pr’ Kobilc. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi