Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Prenova jedilnice in kuhinje OŠ Dobrova

Na OŠ Dobrova se soočajo s problematiko prostorov za opravljanje dejavnosti centralne kuhinje, kar močno otežuje delo zaposlenim ter problematiko premajhnih kapacitet tako jedilnice kot tudi centralne kuhinje.

V letu 2006 je bila izvedena rekonstrukcija objekta OŠ Dobrova ter gradnja prizidka, v letu 2009 pa odstranitev objekta telovadnice in gradnja novega objekta športne dvorane ob OŠ Dobrova. Osnovni cilj investicije je bil zagotovitev ustreznih šolskih prostorov za izvajanja pouka od 1. do 9. razreda osnovne šole Dobrova. Glede na takrat znane podatke o otrocih  in izračunom trenda gibanja števila otrok v letih 2000 – 2010, se je predvidela 18 oddelčna šola, kar pomeni dva oddelka na razred ter normativne površine za 504 učence.  V primerjavi površin po investiciji s programskimi normativi je bilo ugotovljeno, da bo šola presegla programske normative v vseh sklopih, največ pa zaradi povečanih komunikacijskih površin, za tisti čas pa je nadstandard predstavljala tudi računalniška učilnica in povečana knjižnica.
Centralna kuhinja OŠ Dobrova je bila projektirana na kapaciteto 350 kosil in 400 malic za potrebe OŠ Dobrova ter 130 obrokov za potrebe vrtca, za katere je predvidena transport na lokacijo vrtca. Kapaciteta jedilnice je bila projektirana na 100 stolov. V kuhinji OŠ Dobrova so se v letu 2013 zaradi povečanega števila otrok v vrtcu (v letu 2007 po izvedeni adaptaciji stare šole za potrebe vrtca je bilo število oddelkov predšolske vzgoje 6,  10 oddelkov pa v 2012), izvedla dodatna investicijska dela in nakup opreme: vgradnja hladilne omare, parno konvekcijske peči z generatorjem pare, havbnega pomivalnega stroja ter predelava površin vhodnih in izhodnih miz.
Občina Dobrova – Polhov Gradec je tako spomladi 2022 skupaj z OŠ Dobrova pristopila k prostorski preveritvi zmogljivosti kuhinje in njenih spremljevalnih prostorov OŠ Dobrova. Izbrana idejna zasnova je bila predstavljena septembra 2022 na odboru za družbene dejavnosti, nato s sprejetjem rebalansa proračuna 2022 uvrščena tudi v načrt razvojnih projektov za leto 2022 in 2023. Zaradi planirane izvedbe v poletnih počitnicah 2023 so se s projektom seznanili tudi člani sveta OŠ Dobrova na seji dne  7. oktobra 2022.
Cilj projekta »Prenova jedilnice in kuhinje OŠ Dobrova« je predvsem reorganizacija in izboljšanje kuhinjskih procesov in poti, povečanje kapacitet  kuhinje ter zagotovitev večjega števila sedišč v jedilnici.  Z izvedbo investicije se bo izkoristil prostor, ki sedaj predstavlja komunikacijski hodnik, ki je od izgradnje športne dvorane neizkoriščen. Povečalo se bo območje za pomivanje jedilne posode, optimalno bo zasnovana površina za vračanje umazane posode. Povečana bo tudi kapaciteta parno-konvekcijske peči ter prav tako kapacitete prezračevalne nape. Dodatno bo urejeno tudi območje za ustrezno ravnanje z mesom ter območje za pripravo močnatih jedi in sladic, česar v projektih za obstoječe prostore ni bilo niti predvideno. Smiselno bodo postavljeni tudi jaški, urejene posamezne druge površine, zagotovljeni ustrezni klimatski pogoji za delo, urejen bo ustrezen in zadosten prostor za parkiranje vozičkov, za shrambo, dostavo, kontrolno tehtanje, prostor za čakalno vrsto otrok, prostor za organske odpadke in drugi prostori.
Z zunanjo ureditvijo prostora ob objektu bodo šola in učenci pridobili zunanjo učilnico, prostor za prireditve in kotičke za igro ter učenje. (ODBPG)

Oglejte si tudi